Dođi arhiva

Maj u evropskoj prestonici kulture - šta te čeka?

Maj u evropskoj prestonici kulture - šta te čeka?

Maj je mesec kada se priroda probudila iz zimskog sna i sve se raste i cveta. Početak maja obeležen je proslavom dana rada i svi su u tom periodu slobodni,a to slobodno vreme treba iskoristiti na najbolji način. Ovom prilikom želimo ti predlažemo dva događaja koja možeš posetiti u maju u okviru programa Evropske prestonice kulture:  izložba Crteži putuju vremenom i međunarodni festival za decu i mlade Novosadske pozorišne igre.

IZLOŽBA CRTEŽI PUTUJU VREMENOM

Multimedijalna interaktivna izložba dečjih i omladinskih likovnih radova Crteži putuju vremenom biće otvorena 28. aprila u 19 časova, a posetioći će moći da je pogledaju do 15. maja u Kreativnom distriktu, u objektu Radionica.

Izložba prikazuje retrospektivni razvoj dece i mladih i njihovu perspektivu u odnosu na različite dominantne društvene i kulturne vrednosti i trendove. Biće predstavljen svojevrsan vremeplov, hronološki prikaz razvoja dečjeg i omladinskog crteža i njihovog doživljaja sveta, zahvaljujući najbogatijoj zbirci dečjih i omladinskih radova u Evropi.

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine je udruženje koje se već 67 godina u kontinuitetu bavi afirmacijom dečjeg likovnog stvaralaštva i usavršavanjem nastave likovne kulture. Kao takav, on predstavlja jedinstvenu ustanovu ovakve vrste u našoj zemlji ali i čitavom prostoru Balkana. Afirmisanje i izučavanje autentičnog dečjeg likovnog izraza i stvaralaštva potvrđuje se kroz bogatu i vrednu zbirku likovnih radova dece i omladine, koja je formirana prvenstveno od radova iz naše zemlje, a zatim i iz drugih krajeva bivše Jugoslavije i sveta.

Preuzeto sa: novisad2022.rs

NOVOSADSKE POZORIŠNE IGRE

Novi međunarodni festival za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre” prvi put se odigrava od 7. do 14. maja, u okviru programa „Bajke budućnosti” Evropske prestonice kulture, u organizaciji Pozorišta mladih, jednog od retkih pozorišta u Srbiji specijalizovanog za produkciju predstava za decu i mlade, zapaženog i na nivou Evrope.

Novosadske pozorišne igre posvećene su razvoju savremenog živoscenskog i lutkarskog pozorišta za decu i mlade kroz saradnju s pozorišnim trupama iz inostranstva i interaktivni pristup pozorištu, koji publici pruža priliku da bude deo predstave. Najmlađa novosadska publika će tokom festivala, kroz najreprezentativnije evropske predstave, upoznati neke potpuno nove priče i udaljene kulture.

Preuzeto sa: novisad2022.rs

Repertoar:

Subota, 7. maj u 11 časova, velika scena – „Nevidljive zemlje” (Finska)

Nedelja, 8. maj u 18 časova, velika scena – „Carevo novo ruho” (Slovenija i Hrvatska)

Ponedeljak, 9. maj u 18 časova, velika scena – „Carevo novo odijelo” (Crna Gora)

Utorak, 10. maj u 17 časova, mala scena – „Tihi dečak” (Srbija)

Utorak, 10. maj u 18 časova, velika scena – „Hrono patuljci” (Slovačka)

Sreda, 11. maj u 18 časova, velika scena – „Kafe kraljevstvo” (Hrvatska)

Četvrtak, 12. maj u 11 časova, mala scena – „Tri musketara” (Češka)

Četvrtak, 12. maj u 18 časova, velika scena – „Sedam gavranova” (Bosna i Hercegovina)

Petak, 13. maj u 19 časova, velika scena – „Mahmud” (Slovenija)

Subota, 14. maj u 11 časova, mala scena – „Čaplin” (Slovačka)

Subota, 14. maj u 18 časova, velika scena – „Gerdina soba” (Rusija)

Nedelja, 15. maj u 11 časova, Dunavski park – „Playing up” (Nemačka)

Nedelja, 15. maj u 11 časova, Pozorište mladih – „Miš maus kuća haus iliti mačak u čizmama”

Nedelja, 15. maj u 19.30 časova, Pozorište mladih – „Metamorfoze”

Karte za predstave u okviru Novosadskih pozorišnih igara možeš kupiti na blagajni Pozorišta mladih. Cena pojedinačne karte je 500 dinara, dok je cena karte za grupne posete 350 dinara.

Ovo je naš predlog đogađaja koje možeš posetiti. Za više informacija čekiraj OVDE.

 

Autorka: Mirjana Ranđelović

 

 

 

 

 

 

Najnovije