Dođi

Retrospektiva filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci

Retrospektiva filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci

Retrospektiva filmova istaknutog katalonskog reditelja Marka Reće, biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci od 29. oktobra do 2. novembra, u organizaciji Instituta Ramon Llull, konzorcijuma koji na internacionalnom nivou promoviše katalonski jezik i kulturu.

Tokom pet dana retrospektive pod nazivom “Prozori života”, biće prikazano 16 dugometražnih i kratkih ostvarenja ovog reditelja, čiji filmovi odražavaju specifičan duh katalonskog podneblja, povezujući tradicionalno i savremeno shvatanje života i međuljudskih odnosa.

“Većina Rećinih filmova govori o običnom narodnom čoveku zahvaćenom procesima modernosti, industrijalizacije i marginalizacije, koji se naročito odražavaju na sudbinu porodice i porodičnih veza. Deca i mladi po pravilu odrastaju u ekonomski nesigurnom okruženju, uz bolnu odsutnost roditelja i nemogućnost odraslih da im pruže svu potrebnu brigu. Uprkos teškim okolnostima, nenametljivi junaci ovih priča upuštaju se strasno u avanturu života, tragajući za sazrevanjem, prijateljstvom i bliskošću, sa humorom i hrabrošću”, navodi filmska kritičarka Ivana Kronja.

Tokom retrospektive biće prikazani Rećini dugometražni filmovi “Sloboda”, “Nebo se diže”, “Trešnjevo drvo”, “Pau i njegov brat”, “Praznih ruku”, “Avgustovski dani”, “Mali Indijanac”, “Savršen dan za puštanje zmaja” i “Mostovi Sarajeva”. U selekciji kratkometražnih ostvarenja Marka Reće naći će se “Poslednji trenutak”, “Stražar”, “Strah od pada”, “La Maglana”, “Kasno je”, “Obalska patrola” i “Viđene stvari”.

Rođen u Hospitalet de Ljobregatu (radnički grad na periferiji Barselone) 1970. godine, Mark Reća je reditelj, scenarista i producent sa deset dugometražnih filmova u svojoj karijeri. On je jedini reditelj koji je učestvovao sa filmovima na katalonskom jeziku u zvaničnoj selekciji na Filmskom festivalu u Kanu.

Njegov prvi dugometražni film “El Cielo Sube” (Nebo se diže) učestvovao je na međunarodnim festivalima u Lokarnu i Veneciji 1991. godine  gde je dobio jednoglasno priznanje kritike. Nakon što je prisustvovao projekciji filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu, Manoel de Oliveira izjavio je da je film Marka Reće jedan od najlepših filmova koje je ikad gledao.  Njegovi kasniji filmovi bili su uvršteni u zvanični izbor glavnih međunarodnih festivala: Kan, Lokarno, Venecija, San Sebastijan, Toronto, Njujork, London, Buenos Aires, Valjadolid, Sićes, Hihon, i mnogih drugih, uz veliko priznanje kako od strane kritičara, tako i od publike.

Mark trenutno radi na tri dugometražna filma: “Divlja ruta” (Ruta Salvatge), “Kentauri noć”i i “Lucija i Zoran”. ”Divlja ruta”, trenutno u postprodukciji, triler je snimljen na katalonskom i srpskom jeziku uz učešće Borisa Isakovića, Sergeja Trifunovića i Kemala Rizvanovića. Snimljen je u februaru ove godine u katalonskim Pirinejima.

Najnovije