Dođi

Predstave domaćih koreografa na 15. Kondenzu - Festivalu savremenog plesa i performansa

Predstave domaćih koreografa na 15. Kondenzu - Festivalu savremenog plesa i performansa

Na 15. izdanju Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, 25. oktobra izvedene su predstave autora iz Srbije u saradnji sa inostranim kolegama: „4IMNNML (For I am an Animal)“ Stefana Veselinovića i Romain Lafon-Pachota i „Zašto ne (?)“ Igora Koruge i Ivane Kalc.

Predstava „4IMNNML (For I am an Animal)“ premijerno je izvedena 25. oktobra u Ustanovi kulture „Vuk“. Stefan Veselinović, mladi koreograf i plesač, i Romain Lafon-Pachot, pozorišni i umetnik glasa, udružili su se u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni.

„Inspiracija je došla sa igrom reči i nečim čime volim da se bavim – animalnim u svima nama, nečim što je iskonsko. Sama ideja za gramograme je nastala jer je Roman ranije radio jednu predstavu s igrom rečima na Francuskom, koja se meni jako svidela. Onda smo još više produbili tu igru“, rekao je Stefan Veselinović i dodao: „Scenografiju smo napravili sami, i pokušali smo da nemamo neku veliku filozofiju o svemu, jer smo se zapitali zašto su u poslednje vreme ovakva dela sve više komplikovana za razumevanje. Naravno, treba da se poznaje igra reči i engleski jezik barem donekle, da bi se razumela predstava“.

Iste večeri u 21h u Ateljeu 221, Ivana Kalc i Igor Koruga  izveli su novi rad „Zašto ne (?)“, prvi put nakon premijere u Hrvatskoj. Ovo delo traga za otelovljenjem i definisanjem današnjeg (beznadežnog, izolovanog, uplašenog, prekomerno-identifikovanog) tela pojedinca i afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati sa kolektivom (publikom).

„Naziv Zašto ne (?) sadrži dvoznačnost – zašto ne kapitalističkom sistemu i uslovima u kojima svi danas radimo i živimo, i okrenuti se ka promišljanju i praktikovanju alternativnih oblika zajedništva i društvenog poretka. Sa druge strane nosi pitanje zašto je danas nemoguće iščupati se iz nestalnosti tela i identiteta, kao i komfora unutar kandži tog nevidljivog neprijatelja zvanog kapitalizam, da bismo praktikovali takve alternative“, opisao je Igor Koruga značenje ovog dela.

Četvrtog dana ovogodišnjeg Kondenza, u sredu 26. oktobra, u Bitef Teatru u 20h izvedena je predstava „The sound they make when no one listens“. U vreme ekološke, političke i lične krize, brazilski koreograf Thiago Granato istražuje čin slušanja. Tri izvođača se upuštaju u mehanizme svesnog slušanja kao način opažanja pokreta i nekretanja, i tako razotkrivaju skrivene strukture moći i kontrole. Istog dana od 17 časova u Magacinu, predstavljen je i plesni časopis „Kretanja“ uz razgovor sa Ninom Gojić i Anom Fazekaš čime je festival otvorio pitanja nepostojanja bilo kakve platforme ili časopisa za kritičko pisanje u Srbiji.

Fotografija: Vladimir Opsenica

Najnovije