Dođi

Izložba „Život je pozornica“ u Institutu Servantes

Izložba „Život je pozornica“ u Institutu Servantes

Plakati Nikoline Radulović Velić, koji su obeležili brojne pozorišne produkcije u Kantabriji, biće predstavljeni na izložbi „Život je pozornica“ od 7. marta do 2. aprila u galeriji Instituta Servantes.

Povodom Međunarodnog dana žena Institut Servantes ovog marta predstavlja niz pozorišnih plakata autorke Nikoline Radulović Velić. Postavku „Život je pozorinica“ (Puro teatro) čine radovi nastali između 2014. i 2022. godine za potrebe različitih producentskih kuća u oblasti scenskih umetnosti u Kantabriji. Postavku će činiti i pozorišne fotografije troje autora iz Santandera, Belen de Benito, Alvara Romera i Aurea Gomesa.

„Beograd sam napustila 1997. godine, neposredno po završetku studija, ali uvek mu se rado vraćam, posebno zbog dragih prijatelja i kolega koji ovde žive. U ovom gradu sam provela jedan za mene jako značajan period života, moje formativne godine“, objašnjava Nikolina Radulović Velić.

Izložba će svečano biti otvorena 7. marta u 19 časova, a tom prilikom posetioce galerije pozdraviće autorka kao i direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Anhel.

Već 8. marta, na Međunarodni dan žena, u 17 časova biće organizovano autorsko vođenje kroz postavku. Radulović Velić će iz prve ruke podeliti svoja iskustva o životu i radu u Španiji, otkrivajući brojne zanimljive priče iza produkcija na kojima je radila.

„U Santanderu, gradu u kome živim i koji je sada moj dom, dizajnirala sam više od 50 plakata za pozorište i pozorišne festivale. Kroz izabranih 17 plakata i fotografije drugih autora pokušala sam da što bolje dočaram raznovrsnu i uzbudljivu kantabrijsku pozorišnu scenu i da je na taj način približim beogradskoj publici“, dodaje autorka izložbe.

Do kraja izložbe biće organizovan i niz stručnih vođenja (18. i 25. marta, 1. aprila). Svi vođeni obilasci na srpskom su jeziku, a ulaz je slobodan

Nikolina Radulović Velić (1972, Knin) grafička je dizajnerka i ilustratorka. Školovala se na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1997. godine živi u Santanderu (Kantabrija) gde razvija svoju profesionalnu karijeru. Poslednjih decenija sarađivala je sa brojnim organizacijama i institucijama iz sektora kulture, dizajnirajući plakate za pozorišne predstave i festivale (Fondacija Santander creativa, Skupština grada Santandera, Pokrajinska vlada Kantabrije, ACEPAE, Librería Gil, Pozorište Ábrego, Ruido Interno…). Dobitnica je Gran prija „Zlatno pero Beograda“ Međunarodnog bijenala ilustracije za 2021. godinu.

Belen de Benito (1974) je diplomirala na Univerzitetu u Njujorku u oblasti međunarodnog marketinga. Ima više od dvadeset pet godina iskustva u oblasti fotografije, vođenja marketinških i umetničkih projekata, a njene fotografije objavljivane su u španskim i međunarodnim medijima i na izložbama. Alvaro Ramiro (1973) zaljubljenik je u fotografiju od malena, a profesionalnu karijeru započeo je 2000. godine. Njegov stil odlikuju jednostavne kompozicije, mešavina tekstura, oblika i boja, potraga za lepotom svakodnevice, koja nam je neprestano pred očima, a ne primećujemo je.  Aureo Gomes (1968) studirao je dramsku umetnost, glumi kada god ima priliku, a od pre nekoliko godina počeo je i da fotografiše svoje kolege s druge strane četvrtog zida ili sakriven među kutijama.

Foto: Promo, Puro Teatro

Najnovije