Dođi

Prolećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Prolećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije

Foto: Boš

Treće po redu Prolećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije biće održano od 21. do 28. aprila na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba.

U programu koji će biti besplatan za publiku predstaviće se četiri ostvarenja iz programa velikih regionalnih festivala, članova Mreže festivala. Program uključuje dobitnika nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski Alma Viva, filmove Klondike i Korzet nagrađene na Sarajevo Film Festivalu, kao i komičnu dramu Kelti, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju Sarajevo Film Festivala i nagradu za najbolji scenario Filmskog festivala Herceg Novi.

Nakon besplatnih projekcija zainteresovani će na platformi imati priliku da pogledaju razgovore s nagrađenim autorkama.

Kelti u režiji Milice Tomović je porodična drama s elementima komedije. Ovaj film daje intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi. Zima 1993. Bil Klinton je izabran za predsednika, Odri Hepbern je umrla, ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putra. Dok se deca zabavljaju u dnevnoj sobi, u kuhinji pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

Klondike, moćna drama ukrajinske rediteljke i scenaristkinje Maryne Er Gorbach, ovenčana je nagradama za najbolju režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala, kao i nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Trudna Irka i njen muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Nervozno iščekivanje rođenja deteta grubo prekida pad oborenog malezijskog aviona i bombadovanje njihove kuće. Dok seljani beže pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija da napusti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

U središtu radnje istorijske drame Korzet rediteljke Marie Kreutzer je austrijska carica Elizabeta čija su lepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati. Umesto da ekranizira već klišeiziranu priču o lepoj i mladoj Sisi, Kreutzer redefiniše ustaljene okvire žanra prateći svoju junakinju u razdoblju kada njena dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni. Luksemburška glumica Vicky Krieps za ulogu Sisi osvojila je nekoliko prestižnih priznanja – od nagrade u programu Izvestan pogled Kanskog festivala, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, prvenac portugalske rediteljke Cristèle Alves MeiraAlma Viva, šarmantan je film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne porodice. Kao i svakog leta, mala Salomé praznike provodi u malom planinskom selu u Portugalu. Tamo je baka Avo uči tajnama veštičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njen sin Joaqim i ludilo počinje... Rediteljku je za snimanje ovog filma inspirisalo iskustvo odrastanja uz žene s planina severoistoka Portugala koje veruju u moć biljaka i u duhove.

Prolećno izdanje je jedinstven događaj koji okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) i Zagreb Film Festival (Hrvatska). Program je besplatan za sve gledaoce s teritorije ovih pet zemalja, članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švajcarske u Bosni i Hercegovini.

Trejleri:

Alma Viva: https://www.youtube.com/watch?v=AdmWicRbuZM

Korzet: https://www.youtube.com/watch?v=cIDnVrMp_uE

Klondike: https://www.youtube.com/watch?v=Wkk2sZnpL30

Kelti: https://www.youtube.com/watch?v=PzAAwx1TOYc

Najnovije