Dođi

Ne propustite: Darko Rundek & Ekipa ovog leta u Čačku na Uzlet festivalu

Ne propustite: Darko Rundek & Ekipa ovog leta u Čačku na Uzlet festivalu

foto: Live production

Ikona regionalne i evropske muzičke scene, Darko Rundek, zajedno sa svojim bendom Ekipa, nastupaće 28. jula na obali Zapadne Morave u Čačku, u parku Mladosti u okviru Uzlet festivala.

Malo je (muzičkih) autora koji traju stvarajući toliko dugo, kao što je Darko Rundek. Četrdeset i pet godina, Rundek je ne samo prisutan na muzičkoj sceni, već slobodno možemo reći da je on neko ko je stvarao autentični muzički, poetski i scenski izraz. Prvo na legendarnom Novom valu i kultnom bendu Haustor, a zatim kroz solo karijeru i world music. I ne moramo biti njegovi fanovi, samo objektivni - D. R. je konstanta i kriterijum. Sopstvenu umetnost stvarao je i na vinilu i u formatima digitalne epohe. To je dovoljan dokaz za pomenutu tvrdnju.

Haustor, čiji je osnivač, bio je neka vrsta avangardne super-grupe. Na možda i najboljem Ex-Yu rock albumu, Treći svijet, sviraju neverovatni tehnički virtuozi, bez i jednog tona sintisajzera. Sredinom “80-ih, Haustor je jugoslovenska verzija Police-a/Talking Heads-a/Specials-a. I kada je muzička „pozadina” rudimentarna, kao npr. u pesmi Šal od svile, jedinstveni vokal Darka Rundeka predstavlja odu životu, svom njegovom sjaju i tami. Album Tajni grad izdanje je koje produkcijski ne zaostaje za najpoznatijim svetskim ostvarenjima tog vremena.

Prvim solo albumom, Apokalipso, proširio je vidike regionalne publike svojim zaokretom ka world musicu. Potom je kulturni događaj 2000. godine bio njegov album U širokom svijetu, kojim je ispisao nove muzičke pejzaže. Ruke i Mhm A-Ha Oh Yeah Da-Da: Migration Stories and Love Songs su takođe dva vrsna albuma, kako lirički tako i instrumentalno, kojima je nastavio svoju muzičku evoluciju. Sa sadašnjim bendom Ekipa, krajem 2020. godine izdao je album Brisani prostori - to je prvo izdanje posle Haustora na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora, basiste Ekipe Roka Crnića. Ekipu, pored Roka čine i Ana Kovačić (saksofon), Igor Pavlica (truba) Silvio Bočić (bubnjevi) i Miro Manojlović (vibrafon, udaraljke) i Roko Crnić (bas gitara).

Na Uzletu ćemo slušati i hrvatskog (t)rapera z++, Mimi Mercedes, te Kristijana Molnara, DJ Brku & Runyja, kao i mnoge druge artiste. Uzlet festival održava se 28. i 29. jula u parku Mladosti u Čačku, uz podršku manifestacije nacionalna prestonica kulture, pod sloganom “Čačanska rodna.” Na festivalu će se na dve festivalske bine naći vodeća imena domaće i regionalne rock, indie, (t)rap i electro scene. Za ljubitelje prirode, obezbeđen je i kamp. Dvodnevnu kartu po promo ceni od 1699 RSD možete kupiti putem platforme Gigstix.

Najnovije