Dođi arhiva

Dani urbane kulture u Čačku

Dani urbane kulture u Čačku

Foto: Boš

U okviru ovogodišnjeg festivala Dani urbane kulture u Čačku, čiji je sponzor kompanija A1 Srbija, oslikan je jubilarni 100. mural na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” u ovom gradu. U oslikavanju murala učestvovala su naša tri svetski priznata umetnika, Aleksandra Petković - TKV, Jana Danilović i Vuk Đurić – Endo, a ceo projekat realizuje se uz podršku kulturnog centra Silosi Beograd i neprofitne organizacije Gaia pokret.

Mural u Čačku je nastavak A1 društveno odgovornog projekta “Svet kakav želiš” u okviru kog su nastali prvi murali na ovu temu u  kulturnom centru Silosi u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu, povodom manifestacije Evropska prestonica kulture. Nakon Čačka, ovogodišnje prestonice kulture, sledeće godine će i Užice dobiti kolektivni rad naših vodećih „street art” umetnika. Tema svih murala obuhvata četiri društvena segmenta, na kojima se zasniva društveno odgovorno poslovanje A1 Srbija, a to su obrazovanje, javno zdravlje, zaštita životne sredine i kultura.

Festival Dani urbane kulture održava se od 2015. godine sa fokusom na oslikavanju murala, ali i muziku i ekstremne sportove, a u sklopu njega je otvoren prvi i jedini Skejt park u Čačku. Ove godine održava se od 15. do 21. maja, dok je oslikavanje 100. murala na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić”, na kojoj je oslikan i prvi mural u sklopu DUK-a, trajalo od 12. do 18. maja, kada će održava i proslava povodom završetka. Pored ovih aktivnosti, biće oslikani i čačanski Silosi, ali i druge lokacije sa ukupno 20 murala od strane domaćih, regionalnih i svetskih umetnika. Partner festivala Dani urbane kulture je Sportski centar Mladosti iz Čačka.

Najnovije