Dođi arhiva

Premijerno: Slovenački avangardni (t)rap sastav Matter po prvi put u Srbiji na Uzlet festivalu u Čačku

Premijerno: Slovenački avangardni (t)rap sastav Matter po prvi put u Srbiji na Uzlet festivalu u Čačku

foto: Dino Kužnik

Jedan od vodećih (t)rap sastava na Balkanu, slovenački Matter po prvi put će gostovati u Srbiji i to ovog leta na čačanskom Uzletu! Oni će se naći na festivalskoj bini u subotu 29. jula.

Ovaj trio čine vrhunski producenti Dario Nožić Serini i Luka Lah koji su MC-jevi, kao i MC Matej Tunja. Na sceni su aktivni od 2015. godine, a po mnogima vodeći su hip-hop bend na ovim prostorima. Njihova glavna karakteristika jeste sloboda i avangarda u izražaju, primena moderne slovenačke poezije u lirici, kao i izrazito ekspresivni video spotovi. Njihovi mistični i mračni oldschool i trap bitovi savršeno idu uz tekstove koji oslikavaju lokalne anegdote, ali i duboka razmišljanja o smislu života. Ovo ni ne čudi, jer inspiraciju ne crpe iz ranog hip-hopa, već iz punka, nadrealističkih dela Alberta Camusa i filmova Jima Jarmuscha, Wesa Andersona i Terryja Gilliama.

Njihova muzika sjajno ide uz kućni after party, ali i klupsku žurku. Debi album, koji su izdali 2016. za jednu od najpriznatijih indie izdavača u Sloveniji, КАФАНА/rx:tx, nosi naziv Amphibios, ali osim engleskog naslova i imena benda, engleski se na albumu čuje samo kao žargon - svi tekstovi su na slovenačkom. Godine 2017. izdaju album Mrk, a iduće godine i tri EP-ja pod nazivom Troglav I, II i III. Poslednji album Haos izdali su 2022. godine. Saradnju sa reperom Tsujigirijem (Gregor Kocijančič) ostvarili su u obliku hibridnog sastava pod nazivom Better. Sarađivali su i sa muzičarima kao što su Your Gay Thoughts, MRFY, .travnik i Kukla.

Pored Mattera, na Uzletu će nastupiti i ikona jugoslovenskog i hrvatskog novog talasa i world music-a, Darko Rundek sa svojim bendom Ekipa u petak 28. jula. Prvog festivalskog dana sviraće i jedan od najuzbudljivijih indie bendova - Porto Morto, kao i domaća kantautorka Nataleè. Za DJ pultom će se naći neprevaziđeni electro dvojac DJ Brka & Runy, kao i beogradski DJ i producent Cosmic G i DJ Dijana Dee koja je svoju karijeru gradila i u Los Anđelesu. Svoj premijerni nastup u Srbiji, 28. juna na Uzletu imaće novi indie sastav Oxajo.

U subotu 29. jula, na festivalskoj bini nastupaće i jedno od najperspektivnijih imena regionalne i hrvatske muzičke scene, z++. Glasan ženski rep zvuk - Mimi Mercedez, začuće se istog dana na Uzletu. Na Uzletu će se desiti još jedan premijerni nastup u Srbiji i to upravo slovenačkog avangardnog (t)rap sastava Matter. Od repa čućemo i legende scene sastav FTP, kao i mladu nadu Čačka Johnny Reppa. Subota je rezervisana i za vrhunskog beogradskog DJ-a Kristijana Molnara, kao i b2b set Sergeja Krstića i Danilo Kasa, te DJ duo Den Helderse i kragujevačkog maga elektronike Marka Anderssona.

U sklopu festivala u parku Mladosti, za sve ljubitelje prirode, nalaziće se i kamp. Svoje mesto u kampu možete rezervisati već sada na Uzlet sajtu.

Najnovije