Dođi arhiva

Konkurs za istraživače u oblasti društvenih nauka za publikaciju i projekat ,,Back2Basics” na temu 2000ih

Konkurs za istraživače u oblasti društvenih nauka za publikaciju i projekat ,,Back2Basics” na temu 2000ih

Foto: Boš

Muzej popularnih i supkultura je nevladina organizacija osnovana u Beogradu, jula 2020. godine, sa ciljem delovanja u oblasti popularnih i supkultura podstičući kreativnu edukaciju i kritičko mišljenje u oblasti popularnih i supkultura kroz izložbe, radionice, projekte, programe i celokupnu animacionu, kreativnu i srodnu delatnost.

Kao istraživač/ica imaćeš priliku da objaviš jedan od već pripremljenih radova ili da napišeš potpuno novi! Tvoj rad biće objavljen u sklopu publikacije ovogodišnjeg istraživačkog ciklusa Muzeja popularnih i supkultura. Kako to izgleda možeš pogledati u našoj prvoj publikaciji ,,Kemp u nama i mi u kempu!”, koja je dostupna na našem sajtu.

Ove godine teme će biti vezane za dvehiljadite godine sa fokusom na popularne i supkulture, a detaljnije informacije o oblastima u kojima možeš prijaviti svoje radove, pronaći ćeš u daljem tekstu.

U ciklusu pod nazivom ,,Back2Basics” želeli bismo da podstaknemo najrazličitije radove na potpuno drugačije teme, i zato ohrabrujemo tebe da prijaviš zanimljiv rad koji si želeo/la da objaviš (ili istražiš) a nisi imao/la prilike do sad. Možda je baš ovo taj pravi trenutak.

Ko sve može da se prijavi?

Svaki student ili diplomac, sa bilo kog smera.

Koje teme mogu da istražujem?

● Istraživanja popularnih i supkultura 2000ih;

● (Pop)Kulture sećanja;

● Komercijalizacije i potrošačke culture;

● Smena generacije i odnos generacijskih identiteta;

● Pitanja rodnih i seksualnih identiteta u periodu 2000ih;

● Demokratizacije u Srbiji i njene povezanosti sa pop/supkulturom 2000ih.

Naravno, ponuđene oblasti su samo smernice, tako da ti ostavljamo slobodu da sam/a prikažeš šta je tebi zanimljivo kada su u pitanju 2000te.

Šta mi je sve potrebno za prijavu?

Obavezno:

Kratku radnu/volontersku/istraživačku biografiju - u .pdf ili .doc formatu sa neophodnim informacijama (studije, stepen studija, interesovanja, prethodno iskustvo i sl.);

Temu i kratak rezime (200-500 reči) – radni naslov, kratak sažetak predmeta istraživanja, metodologija koju bi želeo/la da primeniš u svom istraživanju, teorije i istraživačka pitanja ili hipoteze.

Poželjno (nije obavezno):

Prethodne istraživačke radove o srodnim temama;  radove koji nisu strogo istraživački (novinarski članci, kritike, blogovi, video i audio prilozi i sl.) o popularnim kulturama i supkulturama; reference i kontakt osobe.

Kakve radove mogu da prijavim?

● esejske radove (kraćeg formata) dužine 5-10 stranica A4 formata; istraživačke radove (dužeg formata) 10-15 stranica A4 formata.

Oba tipa radova moraju da poštuju strukturu akademskog rada i pravilno navođenje literature po APA stilu navođenja izvora.

Kako će izgledati naša saradnja?

Nakon prijave, javićemo se u najkraćem mogućem roku sa rezultatima konkursa i feedback-om na tvoj predlog rada. Možeš očekivati informativni razgovor u kome ćeš imati priliku da detaljnije objasniš svoju istraživačku ideju. Ako tvoj rad bude odabran za publikaciju Back2Basics imaćeš prilike da budeš u kontaktu sa drugim istraživačima i istraživačicama na projektu i razmenjuješ literaturu i informacije. Dogovor o predaji finalne verzije rada uslediće nakon završenog konkursa, a planirana je za kraj godine, opseg Novembar - Decembar 2023.

Prijavi se!

Prijave se mogu poslati do nedelje, 13.08. u 23:59h CET. na mejl popsubup.career@gmail.com sa naslovom ,,Prijava za Istraživača/istraživačicu - Back2Basics’’.

Pitanja vezana za prijavu, kao i sva dodatna pitanja vezana za poziciju, strukuturu muzeja, selekciju i način prijave možete poslati na mejl: popsubup@gmail.com u bilo kom trenutku. Svim pristiglim prijavama ćemo poslati potvrdu o uspešno pristigloj prijavi. Sa radovima koji se razmatraju za publikaciju biće organizovan informativni online razgovor.

Detalje konkursa pronađi na linku.

Najnovije