Dođi arhiva

Počeo 6. Dunav Film Fest

Počeo 6. Dunav Film Fest

foto: Filip Olćan

Projekcijom filma „Momak i devojke“ reditelja Ivice Vidanovića sinoć je u Smederevu svečano otvoren 6. Dunav Film Fest.

Marija Marković Stavrić, zamenica gradonačelnika grada Smedereva se na otvaranju prisutnima obratila rečima: „I ove godine grad Smederevo će ponosno ugostiti još jedno izdanje vodećeg regionalnog filmskog festivala koji spaja svetla filma sa kulturnim bogastvom našeg grada. Ovaj događaj postaje sve značajniji, kako za filmofile, tako i za grad. Dunav Film Fest je proslava umetnosti i kulture kroz filmsko platno. Tokom festivala gledaćete filmska remek dela različitih žanrova i iz različitih kultura i jezika što obogaćuje kulturno razumevanje i promoviše raznolikost u našem gradu. Iz godine u godinu ovaj festival postaje kulturna baština Smedereva. Dunav Film Fest čuva i promoviše filmsku istoriju i umetničko nasleđe kroz filmska dela i nagrade koje dodeljuje. Festival svetli kao kulturni dragulj našeg grada. Ovo je prilika da se Smederevo prikaže kao domaćin za umetničke događaje visokog kalibra i kao mesto za razmenu ideja i kreativnosti“.

Igor Stanković, osnivač festivala i selektor progama je rekao: „Drago nam je da se Dunav Film Fest već šesti put održava u ovom prelepom gradu. Film koji ćete gledati je jedna priča koja će sve da razgali i učini boljim. To je smisao, kako života, tako i ovakvih manifestacija koje Smederevo, sa ovako divnom tvrđavom, stavljaju na mapu najlepših gradova Srbije, Evrope i šire. Težićemo da Smederevo prikažemo kako Evropi, tako i svetu u izdanjima koja nam predstoje“.

Ines Petrović, mlada glumica iz filma „Momak i devojke“ zvanično je otvorila festival. Nakon projekcije publici se poklonila i ekipa filma.

Ceremoniju svečanog otvaranja 6. Dunav Film Festa upriličio je i koncert pod nazivom Veče filmske muzike. Publika je uživala u zvucima muzike iz filmova i serija koju su izvodili Slobodan Boda Ninković, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević i Ivana Knežević.

Na festivalu će na pet lokacija biti prikazano 35 ostvarenja koji dolaze iz zemalja dunavskog sliva, a njih 6 će se takmičiti za nagradu za najbolji film, najbolji scenario, najbolju režiju i najbolju glumu. Žiri koji će odlučivati o nagradama radiće u sledećem sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj.

U petak, 25. avgusta biće održana premijera prve dve epizode „Tunel“, a biće održani razgovori sa scenaristom Jovanom Markovićem, Darkom Bajićem i Hadži-Aleksandrom Đurovićem. Tokom programa festivala biće održana i promocija knjige Srpski film: pedesete Saše Radojevića.

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave. Novina od ove godine je da će publika svoje ulaznice moći da nabavi i onlajn, putem sajta Centra za kulturu Smederevo: sdkultura.rs

Najnovije