Dođi arhiva

Program umetničkog filma Artist’s Film od septembra u Muzeju savremene umetnosti

Program umetničkog filma Artist’s Film od septembra u Muzeju savremene umetnosti

foto: Filmski program Artist's Film, vizual

Muzej savremene umetnosti u Beogradu ove jeseni pokreće program umetničkog filma - posvećen pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi.

U ovogodišnjem prvom izdanju programa umetničkog filma MSUB ima zadovoljstvo i čast da  predstavi izbor filmova umetnika koji su u dosadašnjoj praksi stekli najviša svetska priznanja i slavu u oblasti filma. Umetnici ovogodišnjeg filmskog programa u MSUB su Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri. 

Program umetničkog filma Artists Film u Muzeju savremene umetnosti pokrenut je sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način. Tokom trajanja Artists Film Programa, Muzej će organizovati i razgovore sa umetnicima. Kroz ovaj program, pored prikazivanja filmova, otvorićemo mogućnost za diskusije i prezentacije raznolikih umetničkih dostignuća, teorija i pristupa, kao i upoznavanje sa samim umetnicima. Gostujući umetnici u saradnji sa Muzejem učestvovaće u javnim razgovorima prilikom kojih će se domaća publika bolje upoznati sa produkcijom i procesom stvaranja umetničkog filma, kao i sa posebnim aspiracijama svakog od gostujućih umetnika.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti započinje 29. septembra projekcijom filmova Anri Sale Take over” dok će razgovor sa umetnikom biti upriličen u subotu 30. septembra u 16 časova u Muzeju savremene umetnosti.

Take Over (2017) je video i zvučna instalacija koja se sastoji od dva filma – bavi se centralnim temama u opusu Anrija Sale u okviru kojih umetnik istražuje odnose između muzike i narativa, arhitekture i filma, prožimajući kvalitete različitih medija na kompleksne i intuitivne načine kako bi stvorio dela u kojima jedan medij preuzima kvalitete drugog.

Kontekst i polaznu tačku rada Take over  čine dva poznata muzička dela, Marseljeza i Internacionala, povezana prepletenom političkom i kulturnom istorijom. Napisana 1792. godine, Marseljeza je bila usko povezana sa Francuskom revolucijom, ali se brzo proširila i na druge zemlje gde je postala simbol za zbacivanje represivnih režima. Stihovi Internacionale iz 1871. prvobitno su takođe bili usaglašeni sa melodijom Marseljeze, sve do 1888. godine kada je komponovana njena originalna muzika a pesma je potom postala himna socijalističkog pokreta. Obe himne pretrpele su velike promene u svojim političkim konotacijama: od revolucije, revitalizacije, socijalizma, otpora i patriotizma, do dodatnih asocijacija na kolonijalnu istoriju i ugnjetavanje u drugoj polovini dvadesetog veka (kao nacionalne himne Francuske i Sovjetskog Saveza, respektivno). Ipak, do današnjeg dana njihovo značenje ostaje u fluksu, jer se dve pesme nastavljaju prisvajati. Film Take Over Anri Sale gradi čujno bliske ritmičke odnose ove dve političke himne otkrivajući muzičko srodstvo kao trag njihovog promenljivog simboličkog značaja. Zvuk bukvalno određuje filmove, čiji je promenljivi fokus vezan za muzičke tonove i pokrete klavirskih dirki koje ih proizvode - čak i ako osnovni sistem ostaje neuhvatljiv.

Oba filma prvobitno su zamišljena da se prikazuju istovremeno sa njihovim odgovarajućim zvučnim zapisima koji se prepliću u tandemu. Za ovu priliku u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, filmovi će biti prikazani jedan za drugim u periodu od 29. septembra do 8. oktobra.

Umetnik iz Berlina Anri Sala rođen je 1974. u Tirani, Albanija. Njegov rad je izlagan na mnogobrojnim samostalnim izložbama i to: na izložbi u Bourse de Commerce, Pariz (2023); Kunsthaus Bregenz (2021); Cisterna Buffalo Baiou Park, Hjuston (2021); Centro Botin, Santander (2019); Mudam, Luksemburg (2019); Castello di Rivoli Museo dArte Contemporanea, Torino (2019); Museo Tamaio, Meksiko Siti (2017); Novi muzej, Njujork (2016); Haus der Kunst, Minhen (2014); Centar Pompidu, Pariz (2012); Galerija Serpentine, London (2011); Muzej savremene umetnosti Severni Majami (2008); i ARC, Musee dArt Moderne de la Ville de Paris (2004). Sala je učestvovao i na velikim grupnim izložbama i bijenalima u svetu, uključujući 57. Venecijansko bijenale (2017), dOCUMENTA (13) (2012), 29. Bijenale u Sao Paulu (2010) i 4. Berlinsko bijenale (2006). Godine 2013. izabran je da predstavlja Francusku na 55. Venecijanskom bijenalu. Anri Sala nagrađen je Prik Gilles Dusein 2000. godine; nagradom za mladog umetnika na Bijenalu u Veneciji 2001. i nagradom Absolut Art, Stokholm, Švedska 2011, a dobitnik je i Vincentove nagrade, Den Hag, Holandija 2014. godine.

Kustos programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić.

Generalni sponzor programa je Raiffeisen banka.

 

Najnovije