Dođi arhiva

Autori i autorke iz Italije gosti prvog izdanja Dana italijanskog filma - Cinema Made in Italy

Autori i autorke iz Italije gosti prvog izdanja Dana italijanskog filma - Cinema Made in Italy

Foto: Mimi princ tame, kadrovi iz filmova, promo, 

U programu Dana italijanskog filma naći će se i film Sunce budućnosti proslavljenog reditelja Nanija Moretija, a publika će imati priliku da u filmu Prelepo leto gleda i mladu glumicu Devu Kasel, ćerku Monike Beluči i Vensana Kasela

Cinema Made in Italy - Dani italijanskog filma biće održani od 24. do 28. oktobra u Beogradu. Dane italijanskog filma organizuju Cinecittà, jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva, Italijanski institut za kulturu, MegaCom Film i mts Dvorana, uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije.

U okviru program Cinema Made in Italy prikazuju se najnovija ostvarenja savremene italijanske kinematografije sa misijom da najbolje od italijanskog filma bude dostupno publici širom sveta.

Tokom četiri dana koliko će trajati manifestacija u Beogradu biće prikazano 14 ostvarenja, a gosti prvog izdanja biće autori i autorke iz Italije sa kojima će, nakon projekcija, biti održani razgovori.

Festival će u utorak, 24. oktobra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti ostvarenje “Beskrajna nedelja” (Una domenica sterminata) autora Alena Paronija. Film je dobitnik FIPRESCI nagrade i nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji. Ova drama prati Brendu, Aleksa i Kevina koji su negde između provincije i srca velike prestonice Italije, Rima. Kada Brenda sazna da je u drugom stanju, troje tinejdžera se po prvi put suočavaju sa izazovima odrastanja. Njihova nezavisnost i sloboda, kao i njihova patnja društvenih autsajdera, stavljeni su u iskušenje. Film će reprizno biti prikazan u sredu, 25. oktobra u 21 čas u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

U sredu, 25. oktobra u 19 časova u mts Dvorani biće prikazan film “Mimi - Princ tame” (Mimì - Il principe delle tenebre) autora Branda de Sike (unuka proslavljenog italijanskog reditelja Vitorija de Sike). Mimi je tinejdžer, siroče sa deformisanim stopalima koji radi u piceriji u Napulju. Sudbonosnog dana sreće Karmilu, mladu devojku, ubeđenu da je ona potomak grofa Drakule. Oni odlučuju da zajedno pobegnu iz ciničnog i nasilnog sveta u kome žive. Film će biti prikazan i u četvrtak, 26. oktobar u 21.30 čas u Cine Grand BIG Rakovica.

Autorka Lida Patituči publici će se obratiti nakon projekcije filma “Kao ovce među vukovima” (Come pecore in mezzo ai lupi) u četvrtak, 26. oktobra u 19 časova, takođe u mts Dvorani. Brat i sestra koji se godinama nisu videli pronalaze se u istoj pljački na suprotnim stranama. Ona kao policajka, on kao kriminalac. Stare rane ponovo isplivavaju na površinu i oni moraju da naprave izbor koji ozbiljno može da ugrozi njihove ciljeve. Film će reprizno biti prikazan u petak, 27. oktobar u 21.30h u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Rediteljka Đinevra Elkan publici će se predstaviti ostvarenjem “Rekao sam ti” (Te l’avevo detto) u subotu, 28. oktobra u 19 časova (mts Dvorana). U Rimu, tokom januarskog vikenda, stiže iznenadni toplotni talas. Sunce je u početku prijatno, ali vrućina brzo eskalira do zastrašujućeg stepena što dovodi do toga da ljudi i životinje gube samokontrolu. Film će biti prikazan i u bioskopu Cine Grand BIG Rakovica u nedelju, 29. oktobra u 19 časova.

U programu Dana italijanskog filma naći će se i film Sunce budućnosti proslavljenog reditelja, scenariste i glumca Nanija Moretija - jedno od njegovih najličnijih ostvarenja koje je prikazano na ovogodišnjem izdanju Kanskog festivala. Još jedno poznato ime, ili pre prezime, publika će imati priliku da gleda u filmu Prelepo leto rediteljke Laure Luketi u kom jednu od glavnih uloga tumači mlada Deva Kasel, ćerka Monike Beluči i Vensana Kasela.

Poseban program manifestacije Cinema Made in Italy biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja). Ovom prilikom od 24. do 28. oktobra u 15 časova u mts Dvorani biće prikazani filmovi “Dangube”, “Sladak život”, “Osam i po”, “Đulijeta među duhovima” i “Glas mesaca”.

Program manifestacije nalazi se na sajtu: https://daniitalijanskogfilma.rs/

Trejleri: 

Beskrajna nedelja: https://www.youtube.com/watch?v=9AnI4mvobP8

Kao ovce među vukovima: https://www.youtube.com/watch?v=sb_s5lZqeJM

Rekao sam ti: https://www.youtube.com/watch?v=2tzLfaJj_zA

Najnovije