Dođi arhiva

СКЦ понедељак, 13. новембар: ЕМИР КУСТУРИЦА: КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ, представљање књиге

СКЦ понедељак, 13. новембар: ЕМИР КУСТУРИЦА: КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ, представљање књиге

foto: knjiga, Kusturica

понедељак, 13. новембар у 19.00 велика сала 

ЕМИР КУСТУРИЦА: КАД МРТВЕ ДУШЕ МАРШИРАЈУ

говоре: проф. др Мило Ломпар, Бранимир Нешић и аутор

Емир Кустурица написао је књигу „Кад мртве душе марширају“ која се чита без даха. Њене теме и мотиви видљиви су када изађете на улицу, причате телефоном, гледате телевизију или лутате беспућима друштвених мрежа.

Прослављени филмски редитељ пише о мангупима из Давоса, опасностима четврте индустријске револуције и вештачке интелигенције по Србију, пише о рату у Украјини и трансхуманизму. Али шта све повезује све те теме?

Луцидна Кустуричина запажања у широком луку обухватају распон од ренесансе до 21. века, али увек са једним јединственим циљем: открити ко то слободном и усправном човеку ради о глави и како похлепа светских моћника руши све пред собом док не сретне достојног противника. Али ко је он данас?

За Емира Кустурицу, то је човек образован и издигнут на најбољим примерима класичне европске уметности, од Медитерана до Урала, који у дубокој традицији проналази снагу и одговоре на изазове данашњице. Једино он у новим паролама препознаје старе замке које може избећи уз помоћ проверених вредности европске и српске културе.

Najnovije