Dođi arhiva

BALADE O KORALU: IZLOŽBA ĐOANA ALVADA U INSTITUTU SERVANTES

BALADE O KORALU: IZLOŽBA ĐOANA ALVADA U INSTITUTU SERVANTES

foto: Đoan Alvado

Izložba „Balade o koralu“ fotografa Đoana Alvada biće otvorena u četvrtak, 23. novembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Avgusta 1917. godine, usred Prvog svetskog rata, nemačka ratna podmornica pogodila je parobrod Ljanišen u blizini obale Kadakesa. Tim povodom u Alt Emporda stiže porodica grčkih mornara Kontos, koja će raditi na rastavljanju potonule podmornice.

Ova porodica se na kraju nastanila u Kadakesu, posvetivši ostatak svog života istraživanju morskih dubina, dok su za život zarađivali kao ronioci i pecaroši korala na rtu Kap de Kreus.

Uzimajući ovu istinitu priču kao polazište, izložba „Balade o koralu“ predstavlja fotografski esej sličan avanturističkom romanu, na pola puta između dokumentarnog i zamišljenog putovanja.

Ova postavka bavi se ljudima, životinjama i biljkama koji pripadaju svetu koji je autoru nepoznat jednako kao i svet u dubinama mora, okružen jedinstvenom telurskom energijom Kap de Kreusa.

Na otvaranju izložbe Alvado će provesti publiku kroz postavku, upoznati ih bliže sa svojim radom, ali i otkriti zanimljive priče koje je i sam saznao tokom rada na terenu.

Izložba „Balade o koralu“ biće otvorena do 28. januara. Stručna vođenja kroz postavku održaće se 9. i 23. decembra, kao i 13. i 27. januara, sa početkom u 12 časova. Ulaz je besplatan.

Đoan Alvado (Altea, 1979) je fotograf koji živi u Barseloni od 2005. Njegov rad usmeren je na korišćenje mašte kao alatke kojom reinterpretira okruženje, prevazilazeći na taj način njegovo puko dokumentarisanje.

Deo Alvadovih radova nalazi se u javnim i privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Sjedinjenim Državama, Portugalu, Francuskoj i Španiji. Izlagao je u prostorima kao što su Palata vicekraljice (Barselona), Fototeka Kube (Havana), Forum umetnosti (Braga, Portugal), Fondacija Antonio Peres (Kuenka),  festival Circulations (Pariz), Fondacija Mihael Horbah u Kelnu…

U Institutu Servantes u Beogradu 2021. godine predstavio je izložbu „Muma Paduri: Magija, spiritualnost i legende vlaškog naroda“.

Njegovi projekti su objavljeni u međunarodnim časopisima i onlajn medijima kao što su Newsweek, CNN, The Washington Post, El País, Der Spiegel, The Guardian, Liberatión, Fisheye, Burn Magazine, Leica Fotografie International (LFI), La Repubblica...

Projekat „Balade o koralu“ razvijen je u okviru umetničkih rezidencija festivala In-Cadaqués 2022. godine.

Najnovije