Dođi arhiva

Treće izdanje Lakedance festivala nezavisnog američkog filma od 27. do 30. novembra na Paliću

Treće izdanje Lakedance festivala nezavisnog američkog filma od 27. do 30. novembra na Paliću

foto:  LAKEDANCE, promo poster

Treće izdanje LAKEDANCE festivala nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF), biće održano od 27. do 30. novembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. I ove godine festival publici donosi aktuelne američke filmove snimljene van sistema velikih filmskih studija: “Kako razneti naftovod”, “Klub lovaca”, “Bučerov prelaz” i “Posle sunca”

Miroslav Mogorović, direktor Lakendance festivala, povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja je izjavio: „Savremena američka kinematografija suočava se izazovima “novog filmskog poretka”. Na nedavno održanom AFM - American Film Marketu održano je mnoštvo predavanja o perspektivama opstanka i daljeg razvoja nezavisne američke filmske scene. Prisustvo filmskih profesionalaca bilo je iznad svakog očekivanja i za veliki broj predavanja tražila se mesto više. Brojni renomirani predstavnici nezavisnog američkog filma dali su su svoje viđenje daljeg razvoja nezavisnog filma. Iskazan je optimizam u daljem razvoju nezavisno finansiranog američkog filma, koji ima veću sposobnost da se adaptira na promene izazvane probojem striming platformi u tradicionalni system finansiranja i prikazivanja filmova”.

Miroslav Mogorović je o izboru filmova rekao: “Ovogodišnje izdanje LAKE DANCE Festivala daje uvid u neke od najboljih nezavisnih američkih filmova ove godine, i veliko je zadovoljstvo da u okviru festivala imamo dva premijerna filma, koja se po prvi put prikazuju u Srbiji. Dođite da uživamo zajedno u odličnoj selekciji filmova na ovogodišnjem izdanju Lakedancea”.

Festival premijerno prikazuje film “Kako razneti naftovod”, u režiji Daniela Goldhabera, sa Arielom Barer i Kristinom Frosetom u glavnim ulogama. Radnja prati dvoje prijatelja u ranim dvadesetim godinama iz Long Biča, jednog od najzagađenijih gradova u SAD, u kome je sedište nekoliko naftnih rafinerija. Nakon smrti majke jednog od glavnih likova, i dijagnostifikovanja leukemije jednom od njihovih prijatelja oni, pronalaze još pet ljudi koji imaju razne motivacije da preduzmu drastične korake i dignu naftovod u vazduh.

Drugi premijerni film u ovogodišnjem izdanju Lake Dance Festivala je “Klub lovaca” (Hunt club) u režiji Elizabet Blejk-Tomas sa Menom Suvari, Kasperom Van Dienom, Vilom Pelkom i veteranom Mikijem Rurkom u glavnim ulogama.Ovaj film prati grupu muških lovaca koji redovno mame žene na svoje ostrvo sa šansom da osvoje 100.000 dolara u lovu. Ali ovog puta se petljaju sa pogrešnim devojkama i moraju da se nose sa posledicama, pošto su ovog puta oni ti koji su progonjeni.

Na festivalu će biti prikazani i  filmovi “Bučerov Prelaz” i “Posle sunca”.

Film “Bučerov prelaz” u režiji Gabi Polski je savremeno viđenje klasičnog američkog žanra vesterna. Smeštena u sedamdesete godine 19. veka, ova filmska adaptacija književnog dela Džona Vilijamsa prikazuje Nikolasa Kejdža kao lovca na bivole, koji primamljuje naivnog mladića u ambicioznu ekspediciju na Stenovitim planinama Kolorada.

U filmu “Posle sunca” rediteljke Šarlot Vels, u kome glavne uloge tumače Pol Meskal I Franki Korio, glavna junakinja Sofi se priseća radosti i melanholije putovanja sa ocem pre dvadeset godina. Izmišljena sećanja popunjavaju praznine između stvarnih, dok Sofi pokušava da uskladi sliku o ocu koga je poznavala sa čovekom koga nije.

Umetnički direktor PAIFF Lakedance je i ove godine Nikolaj Nikitin, takođe i dugogodišnji selektor Festivala Evropskog Filma Palić, što publici garantuje kvalitetan odabir festivalskih filmova.

Festival se tradicionalno održava u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru, cena ulaznice je simboličnih 200 dinara, a organizator festivala je producentska kuća Art & Popcorn uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Najnovije