Dođi

INTER/AKCIJA 2023. IZLOŽBA UMETNIKA I KUSTOSA BUDUĆNOSTI

INTER/AKCIJA 2023. IZLOŽBA UMETNIKA I KUSTOSA BUDUĆNOSTI

Foto:Boš

Salon Muzeja grada Beograda, Bulevar kralja Aleksandra 32

1 – 24. decembra 2023.

Radno vreme: utorak – nedelja 12–20, ponedeljkom zatvoreno

Ulaz je slobodan

Otvaranje: petak, 1. decembar u 19 sati

Inter/Akcija je jedinstvena platforma koja od 2016. godine usmerava na lično i profesionalno upoznavanje i saradnju najmlađe generacije akademskih umetnika i kustosa, koji su na studijama Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 2021. godine pridružuje im se i Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Studenti ovih fakulteta retko se sreću pre nego što završe fakultete, pa čak i oni među njima koji dele afinitet ka savremenoj umetničkoj produkciji. Ova okolnost čini „Inter/Akciju“ ne samo podsticajem na lični profesionalni razvoj, već i na generacijsko osnaživanje.

Centralni deo programa „Inter/Akcija“ predstavlja izložba koja se razvija iz zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca koji, primenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umetnost u galerijskom ambijentu. Ovogodišnja izložba u Salonu Muzeja grada Beograda je izvanredna prilika kako da mladi umetnici i kustosi sagledaju radove u velikom profesionalnom izlagačkom prostoru, tako i publici da prepoznaju najnovija umetnička istupanja i poglede na savremenu umetnost.

Kao projekat saradnje, „Inter/Akcija“ pruža budućim profesionalcima platformu za raznovrsne susrete: umetnika sa umetnicima, umetnika i kustosa, kustosa i radova, radova i prostora, svih njih i javnosti. „Inter/Akcija 2023“ okuplja, sa jedne strane studente završnih godina osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, koji kroz različite tradicionalne i novije tehnike i medije (od ulja na platnu, crteža i skulpture, preko fotografije i animacije, do instalacije i performansa) izražavaju sopstvenu ideju i viziju savremenosti, a sa druge strane su mlade istoričarke i istoričari umetnosti, koji se po prvi put susreću sa odgovornostima uloga kustosa i kustoskinja. Ova saradnja odvija se pod mentorskim vođenjem profesora oba akademska usmerenja.

Na ovogodišnjoj izložba projekta „Inter/Akcija“ svoje radove predstavlja šesnaest umetnica i umetnika: Anje Petrović, Ive Dimitrijević, Ksenije Vučićević, Anje Arambašić, Saške Kovačević, Aleksandra Smederevca, Zorane Stevanović, Lene Jovanović, Jane Jovašević, Bojane Branković, Galine Mitrović, Ivana Jankovića, Aleksandra Žmirića, Dušana Kovačevića, Miloša Vučena, Nikole Tomić.

Izložba se ostvaruje u saradnji sa studentkinjama i studentima istorije umetnosti Dunjom Belić, Katarinom Kuč, Ivanom Vujasinović, Bojanom Milenkovićem i Mirkom Kokirom.

Koordinatorke projekta su Jovana Trifuljesko (nezavisna kustoskinja), Minja Lazareski (master istoričarka umetnosti), Ljubica Vujović (istraživač-pripravnik, Filozofski fakultet u Beogradu) i Maja Petrović (saradnica u nastavi, Filozofski fakultet u Beogradu).

Mentorke i mentori na projektu su Ana Ereš (Filozofski fakultet u Beogradu), Biljana Đurđević, Olivera Parlić, Dunja Trutin, Luka Trpković (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu), Borjana Mrđa, Mladen Miljanović, Miodrag Manojlović, Mia Ivančević (Akademija umjetnosti u Banjoj Luci), Isidora Banjac i Mladen Banjac (Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske).

Posetioci će imati priliku da posete izložbu do 24. decembra 2023. godine po prvi put u prostoru Salona Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 32).

 

Najnovije