Dođi arhiva

Animirani film o dečaku koji nosi svetlost, „Toni, Šeli i magično svetlo”, u domaćim bioskopima

Animirani film o dečaku koji nosi svetlost, „Toni, Šeli i magično svetlo”, u domaćim bioskopima

foto: Five Stars

Nakon premijere na 52. Festu, animirani film za decu, „Toni, Šeli i magično svetlo”, stiže u domaće bioskope u četvrtak, 14. marta.

Toni je jedanaestogodišnji dečak koji je sjajno dete, u svakom smislu, jer njegovo telo sjaji od rođenja. Zbog toga dane provodi zatočen u stanu, uglavnom pokriven maskama i pod stalnom pažnjom brižnih roditelja.

Drugim stanarima je čudno svetlo koje Toni poseduje; jedni žele da mu naude, drugi su ljubomorni, a većina ga ne razume jer godinama živi u tami sopstvenih strahova, ljutnji i nezadovoljstava.

Kada se u zgradu doseli devojčica Šeli, vlasnica jedne magične lampe, Toni i ona brzo postaju drugari. Zajedno ustaju protiv strogih pravila komšiluka i otkrivaju šta to uporno isisava svetlost iz njihove zgrade i njihovih života.

Reditelj Filip Pošivač, češki ilustrator i animator, svoj prvi dugometražni film, koji je podržao MEDIA program Kreativne Evrope, uradio je u tehnici lutkarske stop-animacije. 

„Sve što vidite u filmu je ručno rađeno”, tvrdi Pošivač. „Film je nastao u tradiciji lutkarstva, našeg nacionalno blaga, uvrštenog i na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Mislim da u stop-animaciji leži čista magija”, kaže umetnik.

Priča o Toniju i Šeli, rađena u produkciji Mađarske, Slovačke i Češke, naišla je na divan prijem publike širom sveta, jer se, smatra reditelj, bavi situacijama koje su svi prošli u životu - traumom, odbacivanjem, bolom, nerazumevanjem roditelja - ali i zato što u gledaocima budi osećanja nade i topline.

Film je imao svetsku premijeru na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ansiju, gde je dobio Nagradu žirija. Osvojio je i priznanja za najbolji animirani film na festivalima u Španiji (Sidžes) i Nemačkoj (Kemnic).

Domaća premijera bila je na 52. Festu, a u bioskope stiže u distribuciji kuće „Five Stars”. Film je sinhronizovan na srpski.

„Toni, Šeli i magično svetlo” biće na repertoaru sledećih bioskopa: MTS dvorana, CineGrand Rakovica, Tuckwood, UK Parobrod, Cineplexx Ušće, Roda, Delta City, Big Fashion, Beo Shopping Center i Galerija u Bogradu, Cineplexx Kragujevac, Cineplexx Promenada, Cineplexx Niš, CineGrand i VilinGrad Niš, bioskop „Jugoslavija” u Vrbasu (14 - 16. mart), Eurocinema Subotica i bioskop „Abazija” na Paliću (16 - 17. mart), bioskop u Trsteniku (18 - 20. mart), bioskop KC Gornji Milanovac (18 - 22. 3), KC Čačak (20. i 22. mart), KC Pančevo (28 - 30. mart) i LM Šabac.

Najnovije