Edukacija

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke - Samopregled, samo zdravlje!

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke - Samopregled, samo zdravlje!

Da li znaš da svake godine od raka dojke u Srbiji oboli 4600 žena U najvećem broju slučajeva, rak dojke je izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme. U narednim redovima pročitaj zašto je samopregled važan, otkrij šta je to mamografija i zašto je za mlade osobe važno da budu upoznate sa ovim terminima. Oktobar, ili kako se još naziva, ružičasti mesec posvećen je podizanju svesti o značaju edukacije i upoznavanju javnosti sa ovom bolesti, kako bi se oboljevanje izbeglo i smanjilo. 

Prema podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu, rak dojke je vodeći maligni tumor kod žena. U Srbiji će jedna od osam žena oboleti od ove bolesti, ali ohrabrujuće vesti su da je bolest, u najvećem broju slučajeva izlečiva, ukoliko se otkrije na vreme.  

Šta to tačno znači? 

Imaj na umu da je prevencija ključ. To znači da ukoliko izdvojiš deset minuta za samopregled dojki, smanjuješ sebi šansu da se nađeš među potencijalnim obolelima od ove opake bolesti. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u gotovo 85 slučajeva rano otkrivenog zloćudnog tumora, ishod je bio dobar. Samopregled dojki treba raditi minimum jednom mesečno, a na ovom linku možeš videti kako to treba da izgleda. Samopregled se preporučuje devojkama koje su prešle dvadesetu godinu. Osim samopregleda, postoji još jedan način prevencije, a to je mamografija. Iako je predviđena za starije žene, važno je da se upoznaš i sa tim terminom. Mamografija predstavlja još jedan važan način kako bi se pojava ove bolesti izbegla. Ona podrazumeva rendgenski pregled za otkrivanje promena koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja, pa ova metoda ne ostavlja posledice po zdravlje.  

Koji faktori utiču na pojavu bolesti? 

Postoji niz različitih faktora koji utiču na pojavu ove bolesti. Iako su neki slučajevi raka dojke otkriveni i kod muškaraca, u najvećem broju slučajeva, od nje oboljevaju žene. Dodatno, na pojavu bolesti uticaće  porodična i lična zdravstvena slika, starosna dob i dužina reproduktivnog perioda. Nijedan od ovih faktora nije jedini ili presudan za nastanak bolesti i baš zato je važna redovna kontrola kako bi se bolest izbegla.  

Važno je da budeš upoznat/a sa ovim podacima kako bi znao/la kako možeš da sačuvaš svoje zdravlje i utičeš na promenu svesti ljudi u svojoj zajednici i onda kada prođe ružičasti oktobar. Imaj na umu da iako široko rasprostranjena, ova bolest izlečiva ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Samopregled, jer zdravlje je važno. 

Miljana Jovanović

Najnovije