Edukacija

Otvoren konkurs Battle of Minds posvećen mladima sa inovativnim idejama

Otvoren konkurs Battle of Minds posvećen mladima sa inovativnim idejama

Foto: Boš

Mladi iz Srbije sa preduzetničkim rešenjima za kreiranje održive budućnosti moći će i ove godine da učestvuju u globalnom programu Battle of Minds za koji će prijave na konkurs biti otvorene do 30. juna. Takmičenje je pokrenuto s ciljem da se studentima i onima koji su diplomirali u prethodnih pet godina pruži prilika za stvaranje pozitivnih promena i osvajanje vrednih nagrada. Najboljima na lokalnom nivou sleduje novčana nagrada ili stručna praksa u kompaniji BAT, dok će pobednici na globalnom nivou dobiti čak 50.000 funti.

Kompanija British American Tobacco (BAT) jednom godišnje organizuje ovo takmičenje u kom naša zemlja učestvuje po četvrti put. Pored Srbije, takmičiće se još 30 zemalja iz celog sveta čiji timovi treba da imaju najmanje dva, a najviše četiri člana. Zadatak takmičara jeste predstavljanje inovativne ideje za rešavanje Environmental Social and Governance, odnosno ESG izazova.

Četiri ESG izazova

Nakon što formiraju svoje timove, takmičari treba da odaberu jednu od četiri zadate teme programa, a ove, 2023. godine, to su: tehnologija, ekologija, energetika i inkluzija. Potom je potrebno da osmisle i predstave svoje biznis rešenje u PowerPoint ili PDF formatu, a postoji i mogućnost slanja propratnih Excel, Word, JPEG i drugih dokumenata.

Tehnološki izazov podrazumeva upotrebu najnovijih tehnologija današnjice, kao što su veštačka inteligencija, proširena i virtuelna stvarnost, u svrhe kreiranja održivijeg sveta. Od održive poljoprivrede do eko ambalaže - takmičari koji odaberu ekološki zadatak treba da osmisle šta bi uradili kako bi smanjili emisije ugljen-dioksida. Učesnici zainteresovani za oblast obnovljive energije mogu kreirati inovaciju koja bi našu planetu učinila „zelenijom”. Poslednji izazov odnosi se na pronalaženje rešenja za kreiranje inkluzivne kulture na radnom mestu kroz primenu tehnologija i inovacija.

Šta rešenje treba da sadrži?

Tim treba da pripremi kratak uvod o tome ko su njegovi članovi, koji izazov je odabrao i zašto, kao i šta ideja ili proizvod koji je kreirao predstavlja. Potrebno je predstaviti problem koji takmičari žele da prevaziđu, a potom i rešenje. Bitan segment prezentacije je i usklađenost proizvoda sa tržištem, odnosno da li postoje informacije koje ukazuju na potrebu predloženog rešenja.

Učesnici bi kroz istraživanje pokazali ko je potencijalna konkurencija ili kako će se industrija koju su odabrali razvijati u budućnosti. Potrebno je uočiti i predstaviti na koji način rešenje doprinosi unapređenju ESG uticaja. Takođe, ovaj biznis projekat mora da ima i segment o načinu finansiranja. Kao poslednji korak, na red dolaze detaljne informacije o timu, odnosno njihove biografije.

Ideje ocenjuju lokalni timovi među kojima su menadžeri kompanije BAT. Pri ocenjivanju, oni će se usredsrediti na kvalitet predložene ideje, prezentacije, ali i liderske veštine takmičara. U slučaju da se rešenje pokaže kao uspešno, tim nastavlja takmičenje na regionalnom nivou, gde predstavlja svoju zemlju.

Svi zainteresovani se mogu registrovati putem sledećeg linka, gde ujedno mogu saznati više o samom takmičenju - About the competition

Najnovije