Eko (s)vest

Da li ti recikliraš?

Da li ti recikliraš?

Svedoci smo da je reciklaža danas česta tema, iskorišćavanje materijala iz otpada i njegova ponovna upotreba.

Mladi često nisu adekvatno informisani o tome šta je reciklaža i šta obuhvata, kao i kako svako od nas može da reciklira i dalje širi svest o ponovnoj upotrebi resursa.

Reciklaža obuhvata više faza od sakupljanja, izdvajanja preko prerade do izrade novih proizvoda. Jedna od najvažnijih faza jeste samo odvajanje otpada prema vrstama, jer se ovako olakšava ponovna upotreba materijala.

Možemo reciklirati sve što se može ponovo iskoristiti.

Staklo, papir, karton, gvožđe, keramika, plastika - samo su od neki od materijala koji se mogu reciklirati.

Odvajanje otpada kod nas odvija se preko reciklažnih ostrva, podzemnih kontejnera kao i zvono kontejnera, a više informacija o njihovim lokacijama u Beogradu možete pronaći OVDE.

Zato, sledeći put kada sakupiš otpad, odvoji ga, pronađi reciklažna ostrva najbliža tebi i doprinesi reciklaži!

Ili, ukoliko nemaš reciklažne kontejnere u blizini, odvoji otpad u posebne kese, radnici će ih kasnije lakše odvojiti za reciklažu!

Ovaj sadržaj nastao je u sklopu projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije. Realizaciju ovog projekta sufinansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije te stavovi izneseni u tekstovima ne predstavljaju stavove Ministarstva.

Autorke: Ana Mako i Milja Zdravković

Najnovije