Eko (s)vest

Zasadi drvo: Pogledaj oko sebe

Zasadi drvo: Pogledaj oko sebe

U Srbiji je trenutno aktuelno više zelenih kampanja koje za cilj imaju podizanje svesti građana o urgentnosti preduzimanja ekoloških mera, kako bi mladi imali bolju budućnost. Jedna kampanja pod sloganom ,,Zasadi svoj kiseonik" za cilj ima nadomešćivanje štete industrijske proizvodnje i seče stabala dok druga, ,,Pokreni se" opominje građane na sve trenutne ekološke probleme na koje je nužno delovati.

Juče je nakon konferencije u botaničkog bašti Jevremovac započeta zvanično najveća akcija sadnje stabala u Srbiji Zasadi drvo u organizaciji Adrija medija grupe i dm markta zajedno sa institucionalnim partnerima. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović tvrdi da kada imamo viziju o boljoj budućnosti treba da se okrenemo sadnji drveća. To je jedan od načina da se obnove površine pod šumom ali i da se spreče druge ekološke katastrofe poput poplava. 

Važnost ove četvoromesečne kampanje ogleda se u tome što će biti prilike da se edukuju građani, da se govori o strategiji i radu, kao i značaju šuma, i da svi zajedno otvorimo sezonu jesenjeg pošumljavanja i damo priliku svakome od nas da zasadi svoje drvo. Jednodnevna radna akcija biće organizovana poslednje subote u oktobru, a tačne lokacije šumskih gazdinstava, kao i ostale lokacije širom Srbije i broj sadnica prema kome se realizuje ceo projekat biće objavljeni krajem avgusta.

Sličnu akciju pokrenula je EXIT Fondacija zajedno sa #EUzaTebe pod sloganom Vrati prirodi – pridruži se i posadi drvo. U toku Exita posetioci su mogli da učestvuju u oslikavanju krošnje na platnu i tako se prijave za akciju sadnje drveća i steknu mogućnost da osvoje karte za EXIT 2020. 

Druga velika kampanja u okviru koje je i realizovana debata Hajde da razgovaramo o životnoj sredini kojoj treba posvetiti pažnju jeste kampanja #EUzaTebe koja glasi Pogledaj oko sebe! Kako je istakao šef EU delegacije Sem Fabici, naziv same kampanje kao i njen slogan Pokreni se nose dve jako važne poruke: prva je da je krajnje vreme da uočimo sa kakvim smo sve ekološkim problemima suočeni a zatim i da preduzmemo konkretne akcije. 

Detalje kampanje možeš saznati putem OVOG linka.

Kada bi mogao da biraš, šta bi ostalo iza tebe?

Informacije su preuzete sa OVOG i OVOG linka.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije