Eko (s)vest

Supernatural festival 2020

Supernatural festival 2020

Supernatural festival 2020 pod sloganom Bee Supernatural biće održan u subotu, 25. aprila 2020. godine, u Botaničkoj bašti Jevremovac.

Tema festivala koji će se održati u centru Beograda je Pčela. Organizatori žele da skrenu pažnju javnosti i donosiocima odluka, da je prioritet zaštita i unapređenje staništa pčela.

Međunarodni Earthwatch Institut je na poslednjem sastanaku u Londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.

Čak 70% svetskog biodiverziteta zavisi isključivo od pčela, a polinacija, ili oprašivanje, možda i najvažnija funkcija pčela, omogućava biljkama da se razmnožavaju. Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela da nestaje.

Nažalost, pčele su ugrožene, a glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti upravo zato zahtevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, da počnu da se koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela postavi na vrh prioriteta.

Na Supernatural festivalu uz muzički program za decu i odrasle, biće organizovan mali sajam meda i pčelarstvasajam medonosnog bilja, kao i debate na temu zaštite pčela.

Na festivalu će biti organizovane razne porodične radionice i predstavljanje organizacija koje se bave zaštitom prirode.

Supernatural festival je tradicionalni festival koji se održava svake godine krajem aprila i koji proslavlja Međunarodni dan planete Zemlje.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde. 

Najnovije