Eko (s)vest

Vikend namenjen pticama na Labudovom oknu

Vikend namenjen pticama na Labudovom oknu

Prvi vikend oktobra širom Evrope obeležava se posmatranjem ptica, kako bi javnost i građanstvo postalo svesno postojanja i značaja ovih grandioznih stvorenja.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije povelo je zaljubljenike i simpatizere, Minglovce i Minglovke na Labudovo okno – mesto smešteno u rezervatu prirode Deliblatska peščara.

Važno je istaći da bi području jugoistočne Evrope, više odgovarao drugi datum za ovakvo razgledanje, jer je naše područje najbogatije u zimskom periodu, naročito januaru. U ovo doba, većina jedinki se već odselila u toplije krajeve, ali smo ipak videli neke koje su se odlučile da još malo ostanu na lepom plavom Dunavu.

Iako nam je vetar duvao u lice i nanosio pesak, vredelo je pešačiti kroz malu peščanu oluju.
Pejzaž koji smo videli i ptice kojima smo se divili bili su veličanstveni.

Pešačeći kraj obale rukavca Dunava, imali smo priliku da vidimo brojne vrste pataka, plovki, ali i pravih ptica – Kormorana koji zagorčava život ribolovcima kradeći im plen, ali i retke Crne rode i još mnogo retkih jedinki. Pored toga, naučili smo i zašto kod nas ima sve više roda i beloglavih supova.

Takođe, od našeg vodiča, visprenog Nikole Stanojevića člana već pomenutog društva, imali smo priliku da čujemo veoma zanimljive priče o lancu ishrane mnogobrojnih vrsta, njihovim staništima i hranilištima (uglavnom volonterskih) ali i o vezi između religije i izumiranja ptica u Indiji.

Mnogi posetioci su upisivali viđene vrste u svoje notese, kako bi ih kod kuće malo bolje istražili, jer svaka ptica ima svoj karakter, koji najčešće odgovara njenom izgledu.

Upoznali smo se sa prirodom ovih stvorenja, imali smo sreće da vidimo let nekih vrsta, ali smo upoznali pomalo zapostavljen predeo Deliblatske peščare. Mnogi od nas, ubeležili su imena omiljenih vrsta, kako bi  kod kuće čitali o njenoj ličnosti, staništima, načinu ishrane.

Svako od nas kući je odneo impresije i misao – Ptice su zaista važne za zdravo funkcionisanje ekosistema.

Ovaj sadržaj nastao je u sklopu projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije. Realizaciju ovog projekta sufinansiralo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije te stavovi izneseni u tekstovima ne predstavljaju stavove Ministarstva.

Autor: Bogdan Panajotovski

Fotografije: Dragana Stepanović

Najnovije