Eko (s)vest

KAKO ZAŠTITITI PRIRODU? – EKOLIKTIKA ODGOVARA!

KAKO ZAŠTITITI PRIRODU? – EKOLIKTIKA ODGOVARA!

U sredu, 17. novembra, u prostorijama In Centra održana je promocija predloga praktične politike pod nazivom Ekolitika, koju je Centar za kreiranje politika i strategija objavio u okviru istoimenog projekta koji za cilj ima unapređenje zaštićenih područja na nivou Beograda.  Gosti na promociji bili su dr Vera Arežina sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Vanja Jakšić ispred WWF Adria. Bilo je reči o stanju u zaštićenim područjima u Beogradu, ulozi koje organizacije civilnog društva imaju u zaštiti prirode, kreiranju javnih politika, ali i značaju koji istraživanja javnog mnjenja imaju za formulisanje politika po meri građana.

ŠTA KAŽU MLADI?

Da li ti znaš koja su zaštićena područja u Beogradu? Ako je odgovor ne onda si odgovorio/la kao i većina mladih u sprovedenom istraživanju. Naime, izgleda da mladi gotovo ništa ne znaju o zaštićenim područjima na teritoriji Beograda, kao ni regulative koje se na njih odnose. Upravljanje zaštićenim područjima mladima je nepoznanica, a nisu ni dovoljno upoznati sa načinima na koji se i sami mogu angažovati kada je reć o zaštiti prirode u svom okruženju. Nedostatak svesti i generalna neinformisanost o ovim problemima predstavljaju najveći nedostatak kada je reč o borbi za zaštitu prirode. Zato ni ne čudi što su mladi posebno isticali značaj edukacije o ovim područjima, ali i društvenih mreža kao glavnih kanala koji imaju potencijal da približe ove teme - ne samo mladima, već i široj zajednici. Takođe, oni su dali mnoštvo inovativnih ideja o tome kako je moguće unaprediti sadržaj i ponudu ovih područja svojim posetiocima, dok ujedno priroda u njima ostaje sačuvana.

Ako si se do sada više zainteresovao/la za ovu temu i zanima te da vidiš sve rezultate ovog istraživanja baci pogled ovde.

PA DOBRO, I ŠTA SAD?

Čitaš sve ovo i u fazonu si – okej, sve je to divno i krasno, ali šta sad? E pa upravo su ovi uvidi o stavovima, odnosu i potrebama mladih kada su zaštićena područja u pitanju pomogla da se kreira predlog praktične politike i time ponude neka rešenja za upravljanje zaštićenim područjima u Beogradu. Ako ne veruješ baci pogled ovde.  

S obzirom na to da je reč o prestonici koja se ubrzano razvija i gradi, prirodna područja u Beogradu postaju sve dragocenija utočišta za brojne posetioce u potrazi za mirom, svežim vazduhom i različitim biljnim i životinjskim vrstama. Da bi se priroda u ovim područjima sačuvala, ali i ispunio njihov potencijal, neophodno je da dođe do promena na nivou institucija i onih koji njima upravljaju.

Projekat Ekolitika Centar za kreiranje politika i strategija sprovodi u saradnji sa WWF Adria, u okviru projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji je podržan od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Najnovije