Informiši se

Poseta Rumuniji povodom „Dana četiri slobode Evropske Unije“

Poseta Rumuniji povodom „Dana četiri slobode Evropske Unije“

U okviru projekta „Rasprava o budućnosti četiri slobode Evropske unije: Slobode EU“ organizovano je studijsko putovanje u Rumuniju u periodu od 04. do 06. maja 2017. godine. Na studijskom putovanju članovi BOŠ tima imali su priliku da prisustvuju internacionalnoj konferenciji na temu „Dani četiri slobode Evropske Unije“, koja se odigrala u prostorijama Saveta okruga Hargita, u gradu Miercurea Ciuc.Konferencija je imala za cilj upoznavanje sa slobodama Evropske unije i njihovim funkcionisanjem u praksi, sa posebnim fokusom na omladinsko preduzetništvo i preduzetničke veštine i sposobnosti. Na samom početku, konferenciju je otvorio potpredsednik Saveta okruga Hargita, koji je istakao postojanje skepse među narodom Rumunije kada su u pitanju mogućnosti koje pružaju pomenute slobode, ali i opazive dobiti od istih koje imaju svi, a ponajviše mladi. Takođe je istakao i da Rumunija razvija različite mehanizme privlačenja mladih i ulaganje u oblast poljoprivrede u cilju zapošljavanja velikog broja ljudi.

Centralni deo konferencije činila je debata na temu dobiti koje mogu pružiti četiri slobode Evropske Unije, ponajviše kada su u pitanju mladi preduzetnici. Učesnici debate Csak Laszlo, direktor Plantificatio kompanije i Kozma Istvan, predsednik Federacije organizacije mladih Ciuc regiona, razgovarali su na temu mogućnosti mladih u Rumuniji i složili se da proces započinjanja sopstvenog biznisa nije jednostavan, ali da postoje mehanizmi koji pomažu sam proces, a koje svakako treba i dodatno razvijati. Pored debate, učesnici su imali priliku i da čuju priče iz prakse uspešnih mladih preduzetnika u Rumuniji, koji su predstavljali svoje kompanije i poslovanje, ali i izazove na koje su u tom procesu nailazili i načine na koje su se sa njima izborili.

Tokom konferencije mogla se videti i postavka fotografija na temu „Evropsko kulturno nasleđe“, gde je svoje mesto pronašla i fotografija iz Srbije, a nakon sekcija održana je i dodela nagrada pobednicima foto-konkursa na temu „Četiri slobode Evropske Unije“.

Prethodni događaj u okviru projekta „Rasprava o budućnosti četiri slobode Evropske unije: Slobode EU“ pod nazivom „EU4YOU: Gde sam ja tu?“ održan je 24. marta u Beogradu. Projekat vodi Opština Hevic (Republika Mađarska), u partnerstvu sa Većem okruga Hargita (Republika Rumunija), Opštinom Lendava (Republika Slovenija) i organizacijom „Foster Europe“ (Burgenland, Republika Austrija), a podržava Izvršna agencija Evropske unije za obrazovne, audiovizuelne i kulturne politike kroz program „Evropa za građane i građanke“. Projekat traje od 1. novembra 2016. do 30. novembra 2017. godine. Više informacija možete da nađete na internet sajtu: eu3doms.eu/eu3doms-srb.

Najnovije