Informiši se

Šta je Dan praktikanata i zašto nam je potreban?

Šta je Dan praktikanata i zašto nam je potreban?

Dan praktikanata, šta je to?

Svake godine širom Evrope, u proseku 4,5 miliona mladih obavlja praksu, što je u današnje vreme i jedan od uslova za dalje zaposlenje. Praksa bi trebalo da obezbedi radno iskustvo, ojača već postojeći CV i obezbedi uspešnu karijeru mladima, ali većina praksi ne zadovoljava uslove kvalitetnih praksi. Cilj ovogodišnjeg obeležavanja Dana praktikanata jeste da se kreira u potpunosti transparentno tržište rada za mlade ljude, tako što će svi kolektivno imati priliku da ocene kvalitet svog iskustva sa prakse. Preko 20 nevladinih organizacija i univerziteta iz osam zemalja će udružiti snage kako bi pokazali da su mladi determinisani ka rešavanju ovog problema!

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da upadnu u začarani krug, gde iz jedne prakse prelaze u drugu, bez izgleda za zaposlenje. Pored toga, mnoge prakse ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu, a to je učenje kroz rad, obuka i razvoj veština relevantnih za zaposlenje.

Da li znao/la da čak 30% praktikanata/tkinja zapravo ne nauči ništa novo za vreme svog staža?

Datum obeležavanja dana svih nas, praktikanata/tkinja jeste 10. novembar, a njegovo obeležavanje sprovešće se i ove godine, u šest evropskih gradova Briselu, Madridu, Ženevi, Parizu, Budimpešti i po prvi put u Beogradu! Dan praktikanata obeležava se od 2015. godine.

Brisel

Our goal is to promote (e)quality internships. 

Brussells Interns NGO, osnovan je 2013. godine, sa ciljem da promoviše kvalitetne prilike za praksu. Razlog osnivanja organizacije jeste rastuće nezadovoljstvo tržištem rada, u vremenu gde je stopa obrazovanih viša nego ikada. Organizacija je usmerena na poboljšanje tržišta rada gde bi sadašnje i buduće generacije radnika bile u mogućnosti da razvijaju svoje veštine i sposobnosti, ali i plaćeni za obavljanje prakse uz ravnopravne prilike za pristup kvalitetnim praksama.

Ove godine u saradnji sa European Youth Forum kao i sa InternsGoPro biće predstavljena kampanja Transparency at Work. Kako bi predstaviili kampanju, ujedno i obeležili Evropski dan praktikanata, 9. novembra, sa početkom u 18:30h biće veče posvećeno umrežavanju čemu će predhoditi dan ispunjen sličnim aktivnostima.

Madrid

Ove godine u Madridu, Univerzitet Alkale i Filozofski fakultet će biti domaćini obeležavanja Dana praktikanata po prvi put, u Španiji. Biće prezentovana neka od konkretnih rešenja u cilju unapređivanja kooperacije između kompanija, univerziteta i njhovih studenata! Takođe, biće obezbeđena platforma za sve univerzitete, kompanije i organizacije za mlade, putem koje će se dalje diskutovati o trenutnoj situaciji u Evropi i o potencijalnim koracima ka u unapređenju zapošljivosti mladih u Španiji.

Pariz

Some talk about student life, we live it!

Organizacije InternsGoPro i FAGE, biće zaduženi za obeležavanje ovog događaja u Parizu.

Od 10. novembra, svi mladi u Francuskoj, biće u prilici da registruju svoju kompaniju online na Transperency at Work sajtu, kako bi uredili do sada najveću participativnu bazu o svom prvom radnom iskustvu. Parižani i Parižanke obeležavaju ovaj dan zajedno sa francuskim sidnikatima uz bučne proteste.

Ženeva

Već danas, 3. novembra, u Ženevi će se obeležiti Dan praktikanata i biće organizovan od strane Fair Intership Initiative i nekolicine sličnih organizacija. 

Fair Intership je inače omladinska organizacija sa sedištem u Ženevi, Njujorku i Beču koja se zalaže za ravnopravni pristup praksi i pravične uslove na radu za praktikante u sistemu Ujedinjenih nacija.

Beograd

Beogradska otvorena škola i Krovna organizacija mladih Srbije obeležavaju ove godine po prvi put u Srbiji Dan praktikanata. Događaj povodom obeležavanja ovog značajnog dana održaće se 10. novembra 2017. godine u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, od 12 do 14 časova. Tokom događaja biće održan simbolični performans pod nazivom #NeBurekPraksa.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% mladih bilo u programu prakse bez mentorstva, 77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno. Ovakvi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu nalaze analiza koje ukazuju na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

Uključi se i ti u kampanju podeli svoje iskustvo sa prakse, šeruj naše postove i dođi u petak da zajedno označimo Dan praktikanata.

I ne zaboravi da koristiš heštegove: #MojaPraksa, #NeBurekPraksa i #InternsDay.

Autorka: Jana Staniševski


Najnovije