Informiši se

Šta je to učenička kompanija?

Šta je to učenička kompanija?

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

Program „Učenička kompanija“ sprovodi se više od deset godina širom Srbije. Zasniva se na principu učenje kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika, mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Učeničke kompanije formiraju se na početku školske godine i tokom trajanja programa učenici prolaze sve faze rada stvarne kompanije: definisanje organizacione strukture u kompaniji, podela uloga unutar članova tima, odabir proizvoda poslovanja, ispitivanje tržišta, sastavljanje biznis plana, izrada proivoda, promocija proizvoda i poslovanja, komunikacija sa partnerima, izlaganje i prodaja na takmičenjima, školskim i lokalnim događajima i zatvaranje kompanije i svođenje finansijskog stanja.

Kako bi obezbedili uspešno poslovanje svojih kompanija, učenici su podstaknuti da stvaraju interakciju sa poslovnim sektorom, potencijalnim kupcima, institucijama i civilnim sektorom istovremeno promovišući svoj rad i zajednicu u širem kontekstu od škole. Kroz program „Učenička kompanija“, učenici pored toga što stiču znanja o mehanizmima pomoću kojih funkcioniše biznis, uče i o tržišnoj ekonomiji u Srbiji i koristi koju ona donosi.

Iako je osnovna ideja ovog programa podsticanje preduzetničkog duha i finansijske pismenosti, a najvažniji željeni rezultat programa otvaranja mogućnosti samozapošljavanja i zapošljivosti mladih, ovaj program doprinosi i ličnom razvoju učenika.

Dostignuća mladih u Srbiji organizuje četiri regionalna takmičenja učeničkih kompanija širom zemlje na kojima se kompanije takmiče za mesto u nacionalnom finalu gde se kasnije bore za zvanje najbolje učeničke kompanije Srbije.

Svake godine najbolja učenička kompanija Srbije odlazi na evropsko takmičenje gde odmerava snage sa vršnjacima – najboljim učeničkim kompanijama iz trideset evropskih zemalja.

Deo informacija preuzet sa:

http://www.bizlife.rs/preduzetnistvo/program-ucenicka-kompanija-nemoguce-ne-postoji/ 

https://www.britishcouncil.rs/programmes/education/vocational/entrepreneurship/student-led-businesses?WT.mc_id=VEEoct2017

Autorka: Sara Kajtes

Autor fotografije: rawpixel

Najnovije