Informiši se

Mladi za mlade – Youth Vibes i Mingl

Mladi za mlade – Youth Vibes i Mingl

U utorak 3. jula članovi i članice omladinske redakcije Youth Vibes kao i predstavnici DW Akademije imali su priliku da se sastanu sa članovima i članicama redakcije portala za mlade Mingl u prostorijama Beogradske otvorene škole. Teme sastanka bile su kako predstavljanje rada omladinskih redakcija tako i prilika za dalju saradnju.

Na samom početku, članovi i članice redakcije Youth Vibes predstavili su portal i upoznali prisutne sa procesom nastanka omladinskog portala. Portal Youth Vibes je portal koji je sa radom počeo pre nekoliko meseci i predstavlja prvi onlajn portal koji uređuju i čiji sadržaj kreiraju isključivo srednjoškolci i srednjoškolke uzrasta od 14 do 19 godina. Ideja je potekla od Jovane Jović i Vanje Joksimović i nekolicine mladih entuzijasta i entuzijastkinja iz Niša, jer kako su istakle postojeći mediji ne nude adekvatan medijski sadržaj mladima, naročito srednjoškolcima. Njihovu ideju podržali su DW Akademija, Južne Vesti i Megafon kao i organizacija Nauči me, koji su kroz različite radionice i obuke osnažili mlade za kreiranje medijskih sadržaja. 

Lidija Tomić i Klaus Dahman, predstavnici DW Akademije, istakli su važnost postojanja omladinskih portala i aktivnog učešća mladih u kreiranju medijskih sadržaja, kao i korisnost i neobičan pristup temama koji neguju redakcije oba portala.

Nakon predstavljanja 17 članova i članica redakcije Youth Vibes, od tim liderke, lektorke, novinara do fotografa predstavila se i redakcija portala za mlade Mingl.

Jovana Božičković, koordinatorka redakcije, predstavila je prisutnima dosadašnji rad Mingla, a zatim su članovi i članice redakcije predstavili mladima iz Niša svoj rad.

Portal za mlade Mingl je nastao 2007. godine sa misijom da srednjoškolcima i srednjoškolkama ponudi pregled informacija o studiranju, stipendijama, volontiranju, kursevima, radionicama, seminarima na osnovu kojih mladi mogu aktivno da razmišljaju o obrazovanju, profesionalnom razvoju i karijeri. Međutim, kako je Mingl vremenom rastao tako je počeo da se bavi temama koje su važne svim mladima i tako prerastao u omladinski portal. Na portalu se neguje i autorstvo, te je poseban akcenat stavljen na autorske tekstove i kolumne koje se bave omladinskim temama i aktuelnostima, a koje piše 16 članova i članica redakcije iz Novog Sada, Niša, Kragujevca i Beograda.

Milana Veljko, Ana Ivanov, Jana Staniševski i Bogdan Panajatovski imali su priliku da kažu nešto više o svom višegodišnjem angažmanu u redakciji Mingla nakon čega je pokrenuta diskusija sa srednjoškolcima na teme koje su važne mladima. Takođe, predstavili su im i buduće planove za razvoj redakcije i portala, nakon čega su članovi i članice redakcija razgovarali o mogućnostima za dalju saradnju.

Najnovije