Informiši se

Mladi su nosioci informacija i šetajući mediji

Mladi su nosioci informacija i šetajući mediji

U subotu, 22. septembra, u prostorijama Beogradske otvorene škole, održana je obuka iz osnova novinarstva kroz koju su unapređene veštine i ojačani kapaciteti redakcije portala za mlade Mingl. Obuku su održali Lidija Tomić, predstavnica DW akademije, i Adam Santovac, novinar televizije N1.

Tokom prvog dela obuke Lidija Tomić je podelila sa prisutnima važne informacije u vezi za različitim oblastima u okviru novinarstva, kao i različitim novinarskim žanrovima. Za početak su se članovi i članice redakcije kroz praktičan i interaktivan niz aktivnosti upoznali sa intervjuom, kao novinarskom formom. Nakon toga, imali su priliku da saznaju nešto više o novinarskim žanrovima, koji mogu biti informativni, interpretativni, analitički, beletristički, ilustrativni i nenovinarski. Posebna pažnja posvećena je vesti, kao osnovnoj novinarskoj jedinici. Pored toga, pomenute su i druge forme poput izveštaja i reportaže.

Adam Santovac je teoriju upotpunio sadržajima iz svog profesionalnog, praktičnog iskustva, pričajući sa članovima i članica redakcije najviše o konstruisanju zelenih tema u praksi, na terenu, te su zatim diskutovali o nekim od njegovih odabranih reportaža na ove teme. Nakon toga, sprovedena je vežba koja je za cilj imala dodatno informisanje i podsticanje članova i članica redakcije za adekvatno kreiranje medijskih sadržaja na teme u vezi sa zaštitom životne sredine, s obzirom da će u oktobru 2018. godine redakcija portala za mlade Mingl objaviti niz različitih medijskih sadržaja na date teme.

Zaključak obuke jeste da su mladi nosioci informacija i šetajući mediji te da je važno da se konzumiraju različiti medijski sadržaji, ali kroz kritičko promišljanje.

Ova obuka deo je projektnih aktivnosti u okviru projekta Mladi i zeleni: podizanje svesti mladih o zaštiti životne sredine kroz inovativne medijske strategije koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. Cilj ovog projekta jeste da članovi i i članice portal za mlade Mingl proizvode medijske sadržaje na teme u vezi sa zaštitom životne sredine, dakle da mladi kreiraju medijske sadržaje za mlade. Stavovi izneseni u tekstovima ne predstavljaju stavove Ministarstva.

Najnovije