Informiši se

Mingl poseta Narodnom muzeju - Dani evropske baštine

Mingl poseta Narodnom muzeju - Dani evropske baštine

U utorak 25. septembra u Narodnom muzeju u Beogradu, održano je stručno vođenje kroz stalnu postavku u okviru Dana evropske baštine.

Mingl tim nastavlja sa posetama događaja evropske kulturne baštine, te je i ovo bila još jedna u nizu poseta u okviru manifestacije Dani evropske baštine koji predstavljaju zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije.

Ovog septembra, manifestacija se održava u 50 zemalja na preko 70 000 lokacija među kojima je i Narodni Muzej u Beogradu

Narodni muzej predstavlja muzej sa najvećom stalnom postavkom u Srbiji. Sa preko 400 000 predmeta, čuva celokupno kulturno nasleđe naše zemlje. Od drevnih civilizacija Lepenskog vira i Vinčanske kulture, preko srednjeg veka, renesanse pa sve do savremenog doba - predstavlja riznicu Srbije. Pored slike slavnog španskog slikara Pikasa, u stalnoj postavci nalaze se i najznačajnija dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, Paje Jovanovića. Zidove najdugovečnijeg muzeja u Srbiji ukrašavaju i slike prve srpske akademske slikarke Katarine Ivanović.

Muzej je osnovan 10. maja 1844. godine ukazom tadašnjeg ministra prosvete, Jovana Sterije Popovića, pod nazivom Museum Serpski. Godine 1873. Muzej dobija i prvog kustosa, a od 1935. godine, u Muzeju se nalazi jedna od najstarijih knjiga u Srbiji – Miroslavljevo jevanđelje. Narodni Muzej seli se u bivšu zgradu banke na Trgu republike 1952. godine.

Posetioci mogu posetiti Muzej svakog dana osim ponedeljka, a naredno stručno vođenje kroz Narodni muzej, održaće se u utorak 2. oktobra u 12h.

Za više informacija, posetite sajt Narodnog muzeja.

Autor: Aleksa Petrović

Najnovije