Informiši se

Mingl tim na Međunarodnom salonu stripa!

Mingl tim na Međunarodnom salonu stripa!

Od 27. do 30. septembra održao se Međunarodni salon stripa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Ovaj događaj predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih smotri devete umetnosti na Balkanu, na kom se mogu videti stripovi najrelevantnijih strip crtača iz celog sveta, svih uzrasta.

Salon stripa tradicionalno podržava Srećna galerija Studentskog kulturnog centra i to svake godine od 2003. kao svoj redovni redakcijski program, u periodu od četvrtka do nedelje u poslednjoj sedmici septembra. U proteklih 16 godina na Salonu stripa se takmičilo preko 2000 strip crtača svih uzrasta iz celog sveta, od kojih oko 800 se takmičilo u kategoriji do petnaest godina starosti.

U subotu 29. septembra i Mingl tim je posetio ovu manifestaciju. Prikazan je veliki broj dela strip autora iz 58 zemalja širom sveta, a ove godine na Festivalu se obeležavao 50 godina od pokretanja popularnih strip edicija novosadskog Dnevnika – Zlatna serija i Lunov Magnus Strip, koje su obeležile jugoslovensku i srpsku pop kulturu od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka, kao i 60 godina srpskog stripa Nikad robom i 55 godina istoimene edicije.

Na Festivalu je gostovao Miodrag Mikica Ivanović, koji je za Zlatnu seriju i Lunov Magnus Strip ilustrovao naslovnice (Veliki Blek, Mister No, Zagor) i čija je izložba deo Salona. Takođe je srpsko-španski autor stripa i profesor Toni Fejzula imao izložbu svojih dela, gde je predstavio svoj novi strip album Dead Inside kao i ranija dela.

Ukoliko niste stigli da posetite Salon stripa, izložbe i prateći programi Međunarodnog salona stripa trajaće do 12. oktobra.

Autorka: Milena Jeremić 

Fotografije: Ana Mako

Najnovije