Informiši se

Štednja nije šrktarenje - pet saveta za veću mesečnu uštedu

Štednja nije šrktarenje - pet saveta za veću mesečnu uštedu

Mnogima je poznat osećaj ekstatične sreće kada 26. u mesecu iz veš mašine izvade opranu novčanicu od 1000 dinara, što znači i da su mnogi od nas verovatno zaboravili šta je to štednja.

Ova tema je posebno aktuelna tokom Svetske nedelje novca, koja traje od 25. do 31. marta i usmerena je na podizanje finansijske pismenosti, što podrazumeva i važna znanja o tome kako da na pametan način baratamo novcem.

Štednja je jedino moguća kada rashodi ne prevazilaze prihode, što je izazovno čak i za osobe sa veoma visokim primanjima. Sreća je što izazovno ne znači i nemoguće.

Iako donosi instant radost, pomenuta novčanica iz veš mašine – ili ona iz slamarice, ili ona u džepu starih farmerki – finansijski ne pomaže dugoročno. S druge strane, odvajanje dela zarade zbog ostvarenja nekih budućih ciljeva, manjih ili većih, može da dugoročno pomogne situaciji u novčaniku, čak i pri kraju meseca.

Štednja nije škrtarenje – ona ne podrazumeva da se svakog dana odričemo sitnih zadovoljstava koja nam znače, ali podrazumeva da planiramo troškove i budemo spremni na nepredviđene stvari.

Kako uštedeti?

Ne postoji čarobni štapić uz koji će se pojaviti potpuno nova, dosad nikada viđena formula za stvaranje novca. Odgovorno i racionalno razmišljanje je prvi korak ka štednji, a sve počinje sa dva osnovna, i vrlo jednostavna saveta – da razmislimo o tome gde možemo potrošiti manje i gde možemo zaraditi više novca.

Nakon sagledavanja stanja, potreban je konkretan, merljiv, dostižan, realističan i vremenski određen plan. Da bi namera bila sprovedena u delo, treba ispratiti pet ključnih koraka:

Jasno odrediti za šta štedimo. Štednja može biti namenjena za šta god poželimo, ali moramo precizirati šta štednjom želimo da postignemo. Cilju štednje ćemo biti posvećeniji ako ga zapišemo na vidnom mestu.

 Kada znamo za šta štedimo, odnosno koliko novca nam treba, treba da odredimo i vremenski period u kom treba da se realizuje naš cilj.

 Važno je potom odrediti mesečne iznose koje moramo odvajati za štednju da bismo dostigli planirani iznos u predviđenom roku. Motivacija za štednju je daleko veća kada znamo iznos koji treba da uštedimo.

 Potrebno je i utvrditi odgovarajući model štednje, u zavisnosti od potrebnog iznosa, perioda i životnih navika.

 Na kraju, treba biti uporan i ne odustati lako. Možda će u početku delovati nemoguće, ali vremenom štednja postaje lepa navika koja obezbeđuje ugodniji i bezbrižniji život. Ključno je biti disciplinovan, ali i kreativan u iznalaženju načina da se novac ne potroši. 

Dodatne saveti o tome kako upravljati novcem, donositi bolje finansijske odluke i uštedeti dostupni su na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na adresi ErsteZnali.rs. Platforma koju je pokrenula Erste Banka nudi i mogućnost testiranja znanja u ovim oblastima i takmičenja sa drugim posetiocima. 

 

Najnovije