Informiši se

Niški kreativci: kako spojiti učeničku kompaniju i virtuelnu laboratoriju

Niški kreativci: kako spojiti učeničku kompaniju i virtuelnu laboratoriju

Protekla godina - 2018. godina je za mene bila prekretnica. Nakon učešća na nagradnom konkursu Evropski dnevnik i drugim takmičenjima i projektima, uvidela sam da me takva vrsta saradnje i angažmana sa organizacijama sa kojima delim viziju sveta zaista usrećuje i predstavlja mogućnost za kreativno stvaralštvo.

Sa početkom nove školske godine došle su i nove ideje.

Krajem decembra okupila sam se sa timom koji su činili moji vršnjaci (Jovan, Stefan, Milica, Ema i Dimitrije) i profesorka hemije (Aleksandra). Svi smo razmatrali šta je to novo, šta bismo mogli da radimo i usaglasili smo se da je važno da spojimo nauku i IT tehnologiju.

Nakon kreativnog promišljanja i maštanja, došli smo na ideju kreiranja VAH kompanije. Kroz pokretanje učeničke kompanije želeli smo da kreiramo virtuelnu laboratoriju za učenje kvalitativne analitičke hemije.

Prvi zadatak našeg tima bio je da ispitamo đake na koji način uče i da li zapravo naša ideja o virtuelnoj laboratoriji ima smisla. Rezultati ankete su potvrdili našu zamisao te je došlo vreme da krenemo sa realizacijom naše ideje. Shvatili smo da je učenicima kao i nama samima, potrebno da učenje učinimo zanimljivijim i dostupnijim svima. Krenuli smo u izradu softvera, a svaki naš sastanak osim dobre energije bio je ispunjen kreativnim idejma i odlučnošću -  da dovedemo softver do savršenstva.

Softver omogućava da učenici u virtuelnoj laboratoriji uče o procesima kvalitativne analitičke hemije, a cilj programa je da se kroz kreativan, interaktivan i zanimljiv način predstavi hemija, kako učenicima tako i profesorima. Pored kreiranja softvera, vredno smo radili i na razvoju naše učeničke kompanije.

Kroz naš program možete kombinacijom različitih hemijskih reakcija da simulirate najrazličitije eksperimente. Ono što ga čini jedinstvenim je to što ne postoji ni jedna aplikacija slična našoj kao i činjenica da želimo da doprinesemo inovativnim alatima za učenje.

Naša priča tek počinje.

Autorka: Mila Stojanović

 

Najnovije