Informiši se

50 ideja za Evropu u Novom Sadu #EYC2019

50 ideja za Evropu u Novom Sadu #EYC2019

Dan Evrope, 9. maj, u Novom Sadu - Omladinskoj prestonici Evrope za 2019. godinu (OPENS 2019) obeležen je otvoranjem platforme Budućnost Evrope istoimenom konferencijom.

Svi prisutni imali su priliku da čuju nešto više o evropskom kulturnom nasleđu i mladima o kom je pričala Sneška Kvadlih Mihailović ispred organizacije Europa Nostra.

Diskutovano je i o tome šta može biti budućnost Evrope i kako je možemo zajedno graditi kroz panel-diskusiju sa Sneškom Kvadlih Mihailović i Vukašinom Grozdanovićem, koordinatorom OPENS 2019, dok je moderator panela bio Vuk Radulović ispred Fondacije Novi Sad2021. Bastijen Filon, koordinator projekta S.P.A.C.E. - Street Participation for Active Citizenship in Europe predstavio je projekat, kao i koncept i rezultate uličnih debata koje su se održale u 14 gradova Evrope, sa temom kakvu Evropu građani žele da vide u budućnosti.

Poslednji segment konferencije bio je namenjen interaktivnom ppredstavljanju projekta 50 ideja za Evropu - Novi lideri, nove mogućnosti koji doprinosi aktivnom učešću mladih u osmišljavanju i primeni inovativnih ideja kojima se u praksi povezuju države Evrope u rešavanju problema koji se tiču mladih. Mlada ekipa pričala je o šest veoma važnih tema:

1. Evropa u pokretu i mogućnosti putovanja;

2: Poslovi budućnosti za Evropu;

3. Inkluzivna Evropa;

4. Ekološka Evropa;

5. Tehnološka Evropa;

6. Evropa za mlade.

Konferenciju je pratila interaktivna predstava forum teatra kroz koju je publika mogla odgovoriti na pitanja migracija i odliva mozgova. 

Najnovije