Informiši se

Kako je obeležen Dan Evrope u Beogradu?

Kako je obeležen Dan Evrope u Beogradu?

Evropska unija, savez koji zaokružuje evropski kontinent , 9. maj tradicionalno  proslavlja kao Dan Evrope. Davne 1950., 9. maja u Parizu, potpisana je Šumanova deklaracija o Evropskoj zajednici za ugalj i čelik, gde su se okupile zapadnoevropske zemlje i zaključile svoje jedinstvo.

Svečanim koncertom u Kombank dvorani i predstavljanjem pobednickih radova nagradnog konkursa za publikaciju Evropski dnevnik, 9. maja obelezen je Dan Evrope u Srbiji.

Dva dana kasnije, u Beogradu, 11. maja na Trgu Nikole Pašića, otvorena je manifestacija Grad Evrope, gde su građani i građanke Beograda mogli od 11 do 17 sati da se upoznaju sa kulturama svih članica EU i da uživaju u muzičkom i scenskom programu na  kojem su države muzički i scenski predstavljale kulturu svog naroda. Manifestaciju, je otvorio gradonačelnik Beograda. Posetiocima  Grada Evrope, na štanovima država članica EU, priređene su brojne aktivnosti.Tako su na standu Francuske, posetioci mogli  da testiraju svoje znanje francuskog jezika. Švedska se posvetila upitniku o zaštiti životne sredine i njenoj primeni. Evropski pokret u Srbiji i EU info centar, organizovali su kvizove o Evropskoj Uniji. Najmlađi posetioci, imali su priliku da provere svoje znanje o Evropskom kontinentu, i da se zabave uz program koji je organiozao EU info centar. Za ljubitelje košarke,organizovane su  sportske manifestacije na košarkaškom terenu kao promocija Beograda koji će u junu zajedno sa Letonijom biti domaćin Evropskog prvenstva u ženskoj košarci.

Grad Evrope organizovan je u okviru projekta Evropske Unije u Srbiji pod sloganom #EUZaTebe.

Autor: Aleksa Petrović

Fotografija: Aleksa Petrović 

Najnovije