Informiši se

Odabrano 50 ideja za Evropu #EYC2019

Odabrano 50 ideja za Evropu #EYC2019

Bez obzira na to da li je bolja Evropa reflektovana kroz rešavanje lokalnog problema ili kroz podsticanje regionalne saradnje odnosno kroz konkretne mehanizme za bolje sprovođenje javnih politika, mladi su ti koji će imati priliku da predvode Evropu svojom vizijom i rešenjima predstavljenim kroz nagrađenih 50 ideja u okviru konkursu 50 ideja za Evropu.

S obzirom na to da se svaka diskusija o Evropi i njenoj budućnosti odvija među donosiocima odluka, ovaj konkurs je imao za cilj da podstakne mlade da predstave svoje ideje koje na najbolji način predstavljaju njihovu viziju bolje Evrope kao i podsticanje šire debate o budućnosti Evrope i mogućim pravcima razvoja, kao i dalje omogućavanje povezivanja mladih i promociju Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu - Novog Sada.

U okviru promotivnih aktivnosti konkursa realizovano je više od 40 info sesija kroz koje je više od 7.000 mladih informisano o konkursu i samom projektu, dok je u periodu od novembra 2018. godine do maja 2019. godine 500 mladih, individualno ili u timu, kreiralo više od 300 ideja na jednu od tematskih celina konkursa:

  • Mobilna Evropa i putovanja

  • Budući poslovi za Evropu

  • Inkluzivna Evropa

  • Nove tehnologije za Evropu

  • Ekološka Evropa

  • Evropa za tebe

Ukupno je nagrađeno 50 ideja koje je kreiralo 80 mladih iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Moldavije, Češke i Crne Gore. Odluku o nagrađenim radovima možete pronaći OVDE

Svi nagrađeni će imati priliku da od 26. do 28. juna u Novom Sadu učestvuju u Kreativnom habu zajedno sa predstavnicima omladinskog sektora iz Novog Sada, sa ciljem da se multiplikuje energija i kreativnost mladih kroz trodnevni intezivni forum za razvoj ideja u okviru kog će nagrađeni učesnici imati priliku da dalje oblikuju svoje ideje i osmisle njihovu zajedničku realizaciju - čija je implementacija planirana za drugu polovinu tekuće i 2020. godinu. 

Prezentacija svih ideja u okviru onlajn publikacije biće dostupna na sajtu Beogradske otvorene škole u julu mesecu.

Projekat realizuju Beogradska otvorena škola i 9 partnerskih organizacija iz Podunavskog regiona, a podržan je od strane Evropske prestonice mladih Novi Sad (Omladinska prestonica Evrope Novi Sad - OPENS) sa ciljem da doprinese aktivnom učešću mladih u osmišljavanju i implementaciji inovativnih ideja širom Evrope. Projekat se finansira iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, Pokraijnskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada kako bi se ostvarili ciljevi Omladinske prestonice Evrope 2019. #OPENS2019

 

Najnovije