Informiši se

Kada je pravo vreme za novčanu pozajmicu?

Kada je pravo vreme za novčanu pozajmicu?

Kada govorimo o zaduživanju, složićeš se kako bi bilo sjajno da ti neko jednostavno da novac koji  ti nedostaje, i kaže ma buraz, ne moraš ni da mi vraćaš. Međutim, kako ovo nije najrealnija situacija, sigurno si već - ukoliko ti je bio potreban novac koji nemaš – razmatrao/la različite opcije pozajmica, kao i to koja od njih je najpovoljnija.

Zaduživanje nije ništa novo  – iako neki kreditni proizvodi deluju komplikovano i možda vam nije najjasnije šta je to anuitet ili koja je razlika između nominalne i efektivne kamatne stope, sa pravilima zaduživanja i kamata bili su upoznati još i stanovnici drevne Mesopotamije, pre skoro četiri milenijuma, pošto su bila isklesana u Hamurabijevom zakoniku. Prvo što vam može pasti na pamet ako se odlučite za pozajmicu je – koji vid zaduživanja je najbolji? Međutim, jednostavan odgovor ne postoji – uvek će zavisiti od individualnog slučaja. Za svaku konkretnu situaciju potrebno je da odabereš ono što na najbolji način ispunjava tvoju potrebu. Savet je, svakako, da uz stručnu pomoć sagledaš prednosti i mane raznih mogućnosti zaduživanja, kao i rizike koje one nose, i odlučite u skladu sa sopstvenim sklonostima. Ne zaboravi da se pre upuštanja u peripetije oko zajmljena novca uvek posavetuješ sa roditeljima ili, ako se odlučiš za taj način, sa savetnicima u banci! Na kraju krajeva, isplativost pozajmice zavisiće i od toga kako iskoristiš novac koji si pozajmio/la.

Osim kredita, koji je najpoznatiji, drugi oblici zaduživanja kod banaka su i korišćenje kreditne kartice i dozvoljenog minusa, kao i lizing. Četiri načina da (pametno) pozajmiš novac Podizanjem kredita, od banke pozajmljuješ dogovoreni iznos novca na duže ili kraće vreme, koji vraćaš pod uslovima pod kojim si taj novac i pozajmio/la, što uključuje i kamatu i troškove ili naknade. Krediti mogu biti dinarski ili oni sa valutnom klauzulom, koji se izražavaju i plaćaju u dinarima, ali obračunavaju u odnosu na neku stranu valutu - u Srbiji sada isključivo u odnosu na evro. Neke od ključnih stvari na koje treba da obratiš pažnju prilikom uzimanja kredita su: iznos rate, dužina roka otplate, kao i to koliko vam novca od zarade u toku meseca preostaje za svakodnevni život kada platite ratu. Karakteristično za kredite jeste da su oni opcija koja se najčešće koristi ukoliko imamo neki veći trošak – na primer, stambeni krediti u potrazi za krovom nad glavom, ili gotovinski krediti za druge veće izdatke. Međutim, ako ti je potreban nešto manji iznos, možeš iskoristiti i kreditnu karticu. Sa kreditnom karticom takođe možete da se zadužite, ali bez podnošenja zahteva za kredit i čekanja na odobrenje za svaku kupovinu. Sve što je potrebno jeste da imate kreditnu karticu i ugovorite limit sa bankom. Nakon toga možete da koristite sredstva u iznosu do tog limita, a otplaćujete ih u ratama uvećanim za kamatu, a ponekad i beskamatno do određenog roka. Kartica je laka za upotrebu – ne moraš da prolaziš kroz razne procedure svaki put kada želiš da zagrebeš u limit, i možeš sam/a da određu koliko ćete novca vraćati. Ipak, tu ponekad i leži problem – zbog jednostavnosti korišćenja, ako nemaš veliku snagu volje, može ti se desiti da se nađeš u začaranom krugu kupovine i otplaćivanja duga. Zato je važno da kreditnu karticu koristiš na odgovoran način. To je slučaj i sa dozvoljenim prekoračenjem računa, ili kraće – dozvoljenim minusom. Dozvoljeno prekoračenje računa je najjednostavnija vrsta pozajmice. Kod ovog oblika zaduživanja, kada dođeš do trenutka u kojem više nemaš ni dinara na računu, to nije kraj - tada možeš da odete u minus. Ovaj vid zaduživanja podrazumeva postojanje maksimalnog iznosa do kog možeš da se zadužiš, koji se obično određuje u odnosu na mesečnu zaradu. Takođe, savet je da dobro razmisliš koliko ograničenje ti je zaista potrebno, kako ne bi pao/la u iskušenje da bez velike potrebe potrošiš novac koji nemaš. Poslednja vrsta zaduživanja je lizing, koji ima mnogo zajedničkih karakteristika sa kreditom, ali se od njega razlikuje u jednom – kod kredita odmah postaješ vlasnik onoga zbog čega ti je odobren, a lizing ti omogućuje da nešto koristiš dok za to plaćate (na primer, da koristiš i voziš automobil), ali da, sve dok traje otplata, ne postaješ i vlasnik tog predmeta.

Da se vratimo na inicijalno pitanje kada je pravo vreme za novčanu pozjamicu. Kako su različite opcije pozajmljivanja novca pokazale, pravo vreme zavisi isključivo od tebe i od situacije u kojoj se nalaziš. Od toga takođe zavisi i kvalitet i olakšavajuće okolnosti pozajmice za koju ćeš se odlučiti. Najbolje je da pre nego što se nekom obratiš za pozajmicu – bilo to roditeljima, prijateljima ili banci – dobro razmisliš o svojim trenutnim prioritetima u životu!

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije