Informiši se

26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Deo programam prikazuje se tradicionalno i u Bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Glavni  program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans izmedju novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se 9 dugometražnih igranih filmova. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš. Glavni takmičarski program će biti prikazan na Letnjoj pozornici na Paliću, i reprizno u bioskopu EuroCinema u Subotici.

Francuski film Jadnici (Ladj Ly), dobitnik je Velike nagrade žirija u Kanu 2019. Film je zasnovan  na istoimenom kratkom filmu, i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svetsku premijeru na 26. Festivalu evropskog filma Palić imaće domaće filmsko ostvarenje Ajvar rediteljke Ana Marie Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala  i o tome ćuti.  

Publika će u okviru Glavne takmičarske selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini Neću da budem luzerka rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film Oleg reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa 15 dana autora u Kanu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel.

Francuski film Šta verujete (Safy Nebbou), prikazan je u programu Panorama ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-nemački film Okovan u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinalu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju, i kome se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma.

Mađarski film Trezor (Peter Bergendy) dobio je 8 mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog takmičarskog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film Bog postoji, ime mu je Petrunija rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Nemački film Delo bez autora (Florian Henckel von Donnersmarck) inspirisan je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi ćerkinu vezu.

Van konkurencije biće prikazana tri filma eminentnih svetskih i evropskih reditelja Pedra Alomodovara, Kena Louča i braće Darden.

Drama Tuga i slava Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, van konkurencije. Film prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Glavni glumac, Antonio Banderas, dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Publika će van konkurencije moći da pogleda i film Izvinite, zaboravili smo vas Kena Louča, takođe prikazanog u okviru ovogodišnjeg programa festivala u Kanu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma.

Festival će svečano biti zatvoren belgijskim filmom, van konkurencije, Mladi Ahmed braće Darden. Film govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Ova filmska priča rediteljskog dvojca ovenčana je nagradom za najbolju režiju u Kanu.

U okviru takmičarskog programa biće prikazani filmoviRuben Brandit kolekcionar, Sveštenstvo, Irina, Brushalter, Preživi leto, Neka bude svetla, Zaboravljena planina, Skandinavska tišina, Žetva i Oštrim nožem

Na programu selekcije Pralele i sudari biće prikazana tri kratkometražna filma: Zajednička bašta, Rana i Razdvojeni

Najnovije