Informiši se

Danas je Međunarodni dan prijateljstva

Danas je Međunarodni dan prijateljstva

Ljudi kupuju stvari koje ih čekaju gotove u prodavnicama. Ali nigde ne postoji prodavnica u kojoj možeš da kupiš prijateljstvo. – Mali Princ

Međunarodni dan prijateljstva proglašen je 2011. godine od strane UN-a imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i individualcima može stvoriti uslove mira i doslovce graditi mostove među zajednicama.

Prijateljstvo je jedno od najvrednijih darova koje nam zivot moze pružiti. Pravo prijateljstvo je poseban vid ljubavi izmedju dve osobe. Ono se ne moze planirati i nikada ne znaš kakva osoba može biti baš tvoj prijatelj. To moze biti neko ko ima ista interesovanja kao ti i isti način razmišljanja, a opet to može biti i neko sasvim suprotan tebi. Postoji neka neobjasnjiva sila, energija, emocija koja vas poveze. Rađa se bliskost i bezuslovnost slicna porodičnoj. Prijatelj je osoba koja te apsolutno razume, prihvata i voli tvoje biće, ne trudeci se da ga menja ili prilagođava nekim svojim zahtevima, bez predrasuda ili osuđivanja. Neko ko za tebe predstavlja dom i sigurnu luku, gde ti mozes da budeš ti, svoj, pravi, slobodan. Ono što vas zbližava jesu i neke tajne ili otkrivanje skrivenih emocija, osećaj poverenja, deljenje nečega što ne bi mogao baš svakome da kazeš. Ako izgradiš takav odnos sa nekim jednom u životu to nikada ne prestaje i teško ga je nečim drugim zameniti. Čak i ako vas vaši životi odvedu na različite strane sveta u nekom trenutku, odnos ostaje nepromenjen.

Ali prijateljstvo nemoj nikada olako da shvataš. Na pravom prijateljstvu svakako mora da se radi i gradi. Pravo prijateljstvo učiniće taj proces neosetnim, bezbrižnim i zabavnim! Roditelji umeju da kažu da se prava prijateljstva sklapaju čas u srednjoj školi, čas na fakultetu. Ja biram da verujem u slučajnost i spontanost univerzuma, koji vidiš, nekako uvek zna kada je pravo vreme da ti nekog pošalje u život. I to nema pravila. I tu nema greške.

Autorka: Marija Tenjović 

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije