Informiši se

Treći Forteca filmski festival u Perastu

Treći Forteca filmski festival u Perastu

Iako smo u proteklo vreme izveštavali sa Beogradskih filmskih festivala, danas te vodimo na ,,Forteca filmski festival" u Crnoj Gori, Perastu. U malom baroknom gradu smeštenom u Bokokotorskom zalivu.

Po treći put u Perastu je održan Forteca international film festival - FIFFP. U periodu od 26. 07. do 30. 07. prikazani su jedni od najboljih fimova sa severa Evrope koji se retko mogu videti na Balkanu, kao i domaci fimovi iz regiona.

Mi smo razgovarali sa direktorkom i producentkinjom festivala, Jelenom Milom.

Glumica Jelena Mila, rođena je u Beogradu 1968 godine. Završila je glumu na FDU. Radila je u Beogradu i Cetinju. Trenutno živi i radi u Stokholmu i jedina je glumica sa ovih prostora koja glumi na Švedskom jeziku.

Festival o kojem vam danas pričamo dobio je ime po tvrđavi  Forteca iz 15. veka koja se nalazi iznad Perasta. Fotrteca, odnosno utvrđenje, simbolično predstavlja odbranu kulture, umetnosti i filma kao umetničkog dela, objašnjava Jelena Mila.

Forteca je festival koji je pun simbolike. Svakog dana festivala, kroz dokumentarne i igrane filmove predstavljena je povezanost Balkanskih naroda i  zajednička istorija Jugoslovena. Kratkim dokumentarnim filmom, obeležena je i 20-ogodišnjica NATO agresije 1999. godine.

Kada je u pitanju simbolika, Jelena Mila ističe da film nema granice  kao i da su festivali prozor gde film izlazi.

Festivali takođe mogu biti i politički obojeni, jer ko vas finansira taj vas i definiše

Za vreme festivala, u baroknim palatama i crkvama, održane su panel diskusije o ženama u filmu, identitetu i duhovnosti u filmu. Duhovnost je jako važna, ona je jedan od bitnih parametara za selekciju filmova. Vrlo je bitno poštovati zidine u kojima smo rekla  je glumica.

Forteca filmski festival predstavlja mesto na kom se prikazuje stvaralaštvo skandinavskih zemalja. Kao što je Balkan vrata Evrope, tako sam ja poželela da spustim sever Evrope ovde. Mediji su nas malo zatruli jer se bave istorijom poslednjih pet minuta, a zaboravili su da pre svih postoje Iliri. Zato je važno da dovodimo filmske stvaraoce da vide ovu lepotu, rekla je Jelena Mila za Mingl.

Glumica Jelena Mila, već 10 godina u Stokholmu organizuje Balkan new film festival, na kojem filmski stvaraoci iz Srbije imaju priliku da prikažu svoje filmove na severu Evrope. Ovaj festival prikazuje pravu sliku Balkana u Švedskoj. Šveđani su narod koji uvek staje u odbranu slabijeg. Niko njima nije objasnio  u priči o devedesetima da smo mi ovde imali Turke  pet vekova, napomenula  je glumica.

Pobednik festivala je film Heartstone  sa Islanda, a film Izgrednici iz Srbije, dobio je specijalnu nagradu žirija.

Za Mingl je takođe govorio i glumac Branislav Zeremski koji je bio gost festivala. On je istakao da je vrlo lepo što postoji ovakav festival na kojem možemo videti filmove sa autorskim pečatom.

Studenti filmske umetnosti imali su priliku da posete i master klas koji je takodje orgnizovan u okviru festivala.

Autor teksta: Aleksa Petrović

Fotografija: Jelena Mila 

Najnovije