Informiši se

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti

Danas je Međunarodni dan pismenosti!

Širom sveta 8. septembra obeležava se Međunarodni dan pismenosti. Ovaj praznik je prvi put obeležen 1966. godine, kako je proglasila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Cilj jeste da se ukaže na važnost čitanja, koje je ključno, i pismenosti za svakog pojedinca te s toga i zajednice i društva.

Najranije forme pisane komunikacije vode poreklo iz Sumera, lociranog u južnoj Mesopotamiji. Egipatski hijeroglifi prikazivali su kraljevsku ikonografiju koja naglašava moć među drugim elitama. U nizijama Mezoamerike koristio se sistem crte i tačke

Pismenost se tradicionalno smatrala sposobnošću čitanja, pisanja i upotrebe aritmetike. Značenje modernog termina je prošireno i obuhvata sposobnost upotrebe jezika, brojeva, slika, računara, tehnologija i drugih osnovnih sredstava za razumevanje i komunikaciju i upotrebu dominantnih simbola određene kulture

Podaci govore da je u svetu oko 900 miliona nepismenih ljudi, većinom žene i deca. 75 % nepismenih stanovnika živi u podsaharskim zemljama, potom slede jugozapadna i istočna Azija i arapske zemlje. 

U Srbiji je nešto manje od 14 % populacije bez dana škole ili nekoliko razreda osnovne škole. Visoko obrazovano stanovnistvo u Srbiji čini 11 % . Među mladima je primetna upotreba zargonizama, stranih reči, posebno anglicizama. 

U razvijenim zemljama najveći broj stanovnika ima srednju školsku spremu, a na prvom mestu po obuhvaćenosti stanovništva obrazovanjem i nakon obaveznog školovanja jesu SAD i Japan, a potom Švajcarska i Austrija. 

Pismenost se u poslednjih 25 godina brzo proširila. Oko 82 % svetskog stanovništva je pismeno. Krajem 20. i pocetkom 21. veka na scenu stupaju informatičko opismenjavanje, novi oblici komunikacija, kao i medijska pismenost. 

Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti, a proslave se odvijaju u obrazovnim i kulturnim institucijama.

Autorka: Marija Tenjović

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije