Informiši se

Kratki vodič kroz upotrebu kreditnih kartica

Kratki vodič kroz upotrebu kreditnih kartica

Zašto je izmišljena platna kartica?

Zamisli sledeću situaciju: naišao/la ste na neki veći trošak, koji ne možeš da pokrijete prihodima u tom mesecu. Ovo može biti, na primer, veliki servis na automobilu, zamena dotrajalog kućnog uređaja, ili jednostavno nekoliko velikih slavlja zaredom. Ukoliko nemaš dovoljno ušteđevine za takve trenutke, mogao/la bi da za svaki od troškova pojedinačno uzmaš gotovinski kredit, što bi ipak bilo komplikovano.

Zato je smišljena kreditna kartica, sa kojom sve potrebne procese za odobrenje zaduživanja prolazite samo jednom. Naravno, do granice svog kreditnog limita - što je maksimalni iznos koji će ti biti na raspolaganju za trošenje, a koji si prethodno odredili sa savetnikom u banci.

Kreditna kartica nije isto što i debitna!

Kreditna kartica ti, istina, omogućuje da se zadužuješ na jednostavniji način – ali se ipak zadužuješ. Na sredstva koja si sa nje potrošio/la, u okviru dozvoljenog limita, svakako plaćaš banci kamatu, za razliku od debitne, kojom plaćaš koristeći novac kojim raspolažeš na računu. Ovo uvek imaj u vidu.

Kada razmatraš da li da nešto platiš pomoću kredita ili pomoću kreditne kartice, zapitaj se: da li mi je važnija udobnost plaćanja ili cena? Ovo je naročito važno kada su u pitanju veći iznosi - u tim slučajevima, znaj da je kamata kod kartica uglavnom veća od kamate kod kredita.

Ključne prednosti

Ipak, ne bismo ni koristili kreditnu karticu ukoliko ona ne bi imala nekoliko važnih prednosti.

Kada uzimaš kredit, cela tražena suma ti se isplaćuje odjednom, a kod kreditne kartice koristiš samo onoliko sredstava koliko ti je u određenom trenutku potrebno. To znači da ne moraš unapred da planiraš uzimanje kredita - jednom odobren kreditni limit važi za neograničen broj korišćenja kartice u okviru njenog roka važenja, koji je obično nekoliko godina. I dok kod kredita plaćaš kamatu na ceo odobren iznos, kod kreditne kartice kamata se obračunava na iznos trenutnog duga, koji se menja u odnosu na to koliko si novca potrošio/la u obračunskom periodu.

Osim toga, sredstva u okviru limita su ti uvek dostupna, a plaćanje kreditnom karticom je jednostavno, brzo i obavlja se odmah, na fizičkom mestu prodaje ili onlajn.

Kreditne kartice možeš koristiti i za plaćanje na odloženo bez kamate, ili za plaćanje na rate – naravno, ukoliko kartica ima te opcije. Konkretno, charge (čardž) kartica ti omogućuje da kupuješ i plaćaš tokom meseca, a da novac uplatiš tek na kraju meseca, a installment (instolment) je plaćanje na rate pomoću kartica, u okviru kojeg robu ili uslugu otplaćujete u određenom broju jednakih mesečnih delova.

Dva zlatna pravila za korišćenje kreditne kartice

  • Izbroj do 10 pre nego što posegneš za kreditnom karticom - ovo može da smanji mogućnost impulsivne kupovine. 

  • Svakodnevno vodi računa o načinjenim zaduženjima. Baš zbog fleksibilnosti, upotreba kartice može veoma jednostavno da se otrgne kontroli, što ne bi bilo dobro po tvoj budžet.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije