Informiši se

Uspešno održan prvi 4.0 FEST

Uspešno održan prvi 4.0 FEST

Glavna ideja festivala bila je da se predstave promene koje je Industrija 4.0 donela na tržištu rada i da se posetioci upoznaju sa novim pravilima igre koja ova industrija donosi. Učesnici festivala bili su vodeći stručnjaci iz sveta poslovanja kako na domaćem, tako i na globalnom tržištu. Svim posetiocima je putem prezentacija u formi okruglog stola i u okviru festivalskih sektora na interaktivan način prezentovan spektar različitih zanimanja i najtraženijih veština u okviru 8 grana privrede. Posetiocima je nakon okruglih stolova omogućena razmena znanja i iskustava sa učesnicima festivala.

Glavni zadatak 4.0 FEST-a bio je da na neposredan način demistifikuje sve te složene engleske pojmove kojima smo svakodnevno bombardovani i da posetiocima omogući da saznaju da su digitalizacija i tehnološki razvoj neminovni, ali i da postoje jednostavni načini da se drži korak sa istima.

Učesnici prvog 4.0 FEST-a bili su RTS planeta, kao predstavnik medija budućnosti, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu kao predstavnikSTEM sektora, kompanija Asseco SEE kao predstavnik IT sektora, advokat Uroš Radenković kao predstavnik pravnog sektora, Bagel Bejgl (NVO Atina) kao predstavnik proizvodnje hrane budućnosti, Recan fondacija kao predstavnik ekološkog sektora, delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru kampanje #EU za tebe, Portal Gaming World, prostor za zabavu koji pomera granice u gejming industriji,  Singidunum Univerzitet i izdavačka kuća JRJ Moj izdavač i KidHub.

A kako o četvrtoj industrijskoj revoluciji ne bismo mogli da govorimo, a da se ne osvrnemo na prethodne tri revolucije, 4.0 FEST zatvoren je projekcijom animirano- dokumentarnog filma Prema svetlosti  koji govori o odnosu Mihajla Pupina i Nikole Tesle, ali i o tome koliko se čovek razvija u skladu sa razvojem tehnologije.

Neizostavan aspekt svakog dobrog festivala je i muzika i zabavni program, zato su posetioci 4.0 FEST-a slušali Gorana Ferenca i njegovo spektakularno izvođenje na laserskoj harfi. Nakon toga, nastupila je plesna grupa 2hot4stage, prvo festivalsko veče je zatvorila DJ Lea Davogić, a ceo festival zatvorio je sjajni IrieFm.

Glavno pitanje festivala bilo je da li će nadolazeći razvoj tehnologije u potpunosti zanemariti potrebu za ljudskim radom. Zaključak svih diskusija na 4.0 FEST-u je da tehnološki razvoj samo rešava probleme savremenog čovečanstva, da su čula, etika, moral i mašta svojstveni samo ljudima i da svaka industrijska revolucija donosi više radnih mesta nego što odnosi. Poučeni ovim iskustvima, krećemo sa pripremama za drugi 4.0 FEST!

 

Najnovije