Informiši se

Štednja – navika za izvesniju budućnost

Štednja – navika za izvesniju budućnost

Novac koji uspemo da uštedimo može da bude izuzetno koristan u trenucima kada nam zatrebaju dodatna sredstva, bilo da je u pitanju iznenadna popravka automobila, ili sjajna prilika za putovanje. U tim situacijama nam postane jasno koliko je korisno imati formirane štedne navike.

Ciljevi i motivi, naravno, mogu biti i dugoročniji. Ukoliko odlučimo da, za početak, svakog meseca sačuvamo pet odsto iznosa naših mesečnih primanja, to neće napraviti veliku razliku u našem novčaniku, ali će biti prvi korak da se na duže staze osećamo finansijski sigurnije.

Ipak, i kada na prvi pogled za štednju ne postoji konkretan razlog – ako počneš ozbiljnije da razmišljaš o budućnosti, lako možeš pronaći nekoliko njih.

(Bar) pet razloga zbog kojih treba da štediš!

1. Obrazovanje

Bilo da se odnosi na tvoje profesionalno usavršavanje, ili školovanje vaše dece, obrazovanje se sa pravom smatra veoma važnom investicijom u budućnost. Studije, kursevi ili seminari često nisu jeftini, ali je ovo jedna od retkih stavki za koju postoji saglasnost da je vredna ulaganja.

2. Život u poznijim godinama 

Iako se nekim od nas verovatno čini da je vreme penzije daleko, za štednju za pozno životno doba nikada nije rano. Štaviše, što ranije počneš sa odvajanjem novca, to ćete lagodnije dočekati vreme kada nećete biti u prilici da zarađuješ kao na vrhuncu karijere.

3. Bolje upravljanje novcem 

Iako možda ne zvuči tako, ovaj motiv može biti vrlo konkretan. Ukoliko smatraš da ne umeš baš sa parama, planiranje štednje i rad na razvoju štednih navika može biti vaš prvi korak ka boljim finansijskim navikama uopšte. Možeš početi od gore navedenih manjih iznosa i već posle nekoliko meseci osetiti prve rezultate.

4. Putovanja

Možda je vreme da prestaneš da maštaš o mestu koji si uvek želeo da posetiš kao o bajkovitom putovanju koje se nikada neće desiti. Uz dobru organizaciju i planiranje, sasvim je moguće da uštediš dovoljno da ostvariš svoj san.

5. Nepredviđeni slučajevi 

Posebnu grupu razloga za štednju čine nepredviđeni slučajevi, poput pomenute iznenadne popravke automobila, ali i mnogo ozbiljnijih situacija koje u velikoj meri možete olakšati ukoliko imaš neku svotu novca u rezervi. Štediše u našoj zemlji najčešće stavljaju novac sa strane upravo za slučaj vanrednih okolnosti, pokazuju istraživanja Erste Grupe* iz proteklih nekoliko godina.

Banka ili slamarica?

Kada doneseš odluku da odvajaš novac zarad nekog cilja u budućnosti, postavlja se pitanje – kako štedeti? U najosnovnijem obliku, ono se svodi na čuvenu dilemu: banka ili čuvanje novca kod kuće.

Iako je držanje novca u slamarici legitiman izbor, imajte na umu da u tom slučaju on nije bezbedan kao što bi bio na štednom računu. Međutim, osim fizičke sigurnosti novca, štednja u banci donosi i određen prinos na osnovu kamate, za razliku od čuvanja novca kod kuće, tokom kojeg vaš novac može i da izgubi na vrednosti zbog kretanja inflacije.

Dodatne savete o štednji, o tome kako donositi bolje finansijske odluke i uštedeti možeš potražiti na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju, na internet adresi ErsteZnali.rs, gde vas očekuju još mnoga korisna finansijska znanja.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije