Informiši se

Design Your Job

Design Your Job

Design Your Job je inicijativa koja je počela 2009. godine. Sastoji se iz više projekata koji doprinose istom cilju. Inicijativa je nastala u Centru za društveni i omladinski razvoj RES POLIS iz Novog Sada zajedno sa SFEROM INTERNATIONAL iz Severne Makedonije i EIPIX ENTERTAINMENT-om.

Projekat ima cilj da pomogne u rešavanju problema nezaposlenosti mladih, a istovremeno i u problemu nedostatka kvalifikovane radne snage u IKT sektoru kroz razvoj, implementaciju i testiranje inovativnih programa u IKT oblasti koji su pogodni za prekvalifikaciju/dokvalifikaciju za nezaposlene mlade.

Projekt je podržan od strane Evropske unije i od strane partnera iz različitih sektora, dok su partneri u projektu iz zemalja EU kao i zemalja Zapadnog Balkana. 

Zašto ova inicijativa?

Sa jedne strane zabeležen je visoki nivo nezaposlenosti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a istovremeno postoji velika potreba za stručne, čak polustručne radne snage u IKT sektoru.

Jedan deo posla svake NSZ-a, jeste da organizuje i ponudi programe za dokvalifikaciju ili pre-kvalifikaciju ljudi koji se nalaze na njihovoj evidenciji nezaposlenih. Međutim, programi koji se nude nezaposlenima su stari i neusklađeni sa potrebama tržišta.

Rešenje je jednostavno: NSZ bi trebalo nezaposlenim osobama da ponudi dokvalifikaciju/prekvalifikaciju bar neke osnovne IKT edukativne programe.

Šta radi ova inicijativa?

Kreiranje edukativnih programa na raznim IKT poljima poput: grafičkog dizjna, web dizajna i programiranja, kreiranju kompjuterskih i mobilnih igara, kombinujući formalne, neformalne i informalne metode učenja sa međunarodnom mobilnošću, celoživotnim učenjem i evropskim vrednostima.

Nakon razvijanja programa, on se testira kroz različite pristupe poput: vršnjačke edukacije (multipliciranja), mentoringa i monitoringa, radne prakse, evaluacije i upotpunjavanja programa te diseminacije rezultata programa. Sve se ovo radi kako bi se razvili i testirali pilot-programi i tako proverili koliko su upotrebljivi u edukativnom, a naročito u IKT sektoru. U ceo ovaj proces uključeni su partneri iz različitih sektora, posebno IKT kompanije i javne institucije.

Zašto se ovo radi?

Cilj jeste kreiranje, testiranje i implementiranje bar jednog IKT edukativnog programa uz sistematsku podršku i održivost. Ovo znači da se teži ka tome da programi budu usvojeni kroz institucionalnu podršku, prevashodno NSZ (u bilo kojoj zemlji) koji će u svoj portfolio programa za dokvalifikaciju/prekvalifikaciju nezaposlenih osoba dodati i specifične IKT programe.

NSZ širom Evrope mogu dodati nove IKT edukativne programe i na taj način pomoći sebi, nezaposlenim osobama, pomoći poslovnom sektoru i društvu u celini. Cela ova inicijativa do sada je naišla izuzetno korektan i partnerski odnos između RES POLIS-a i NSZ RS, koja učestvuje i prati razvoj DESIGN YOUR JOB inicijative.

Najnovije