Informiši se

Fondacija Divac: Stipendije za srednjoškolce

Fondacija Divac: Stipendije za srednjoškolce

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa grupom donatora iz dijaspore već treću godinu zaredom dodeljuje stipendije učenicima srednjih škola na teritoriji Republike Srbije. 

Na konkurs za školsku 2019/2020. godinu je stiglo više od 500 prijava što govori o tome da postoji izuzetno veliki broj dece koji imaju potrebu za podrškom. U ovoj godini dodeljeno je 137 stipendija, a za sve tri godine ukupno 276 stipendija. 

Osnovni kriterijumi za dodelu stipendija su da učenici imaju odličan uspeh, kao i nagrade na naučnim ili sportskim takmičenjima, a posebno se boduju socijalni status porodice i zdravstveni status njenih članova.

Svi stipendisti su i volonteri koji pomažu svojoj zajednici - Crvenom krstu, siromašnijim sugrađanima ili školskim drugarima kojima slabije ide određeni predmet. O svemu ovome možeš čitati i u pričama stipendista na ovom sajtu, koji šalju pisma zahvalnosti i potvrde o volontiranju. Suzana Večerina iz Požarevca, jedna je od stipendistkinja Fondacije:

Pre svega želim da vam se zahvalim za sve što ste za ove dve godine uradili za mene i moju porodicu, jer ste u mnogome ulepšali i olakšali ovu školsku godinu. Drago mi je što i dalje postoje ljudi koji cene i prepoznaju nečiji trud i zalaganje,a iskreno se nadam da ću i ja jednog dana biti u mogućnosti da na sličan način pomažem drugima.

Jun mesec ove školske godine ostaće mi zauvek u sećanju. Završila sam srednju školu, maturirala sa odličnim uspehom i upisala fakultet koji sam oduvek želela. 

Veliki pozdrav od moje porodice i mene!

Takođe, ove godine po želji donatora dodato je još 20 stipendija i lista je proširena na 74 stipendije. Dodeljene su i stipendije učenicima koji, osim odličnog uspeha u učenju i vladanju, imaju i jednog roditelja/staratelja koji je imao izbeglički status u Republici Srbiji, a izbegao je iz Republike Hrvatske, odnosno Republike Srpske Krajine. 

U školskoj 2017/2018. godini 39 đaka je dobilo stipendije, dok je za školsku 2018/2019. godinu dodeljeno 100 stipendija u iznosu od po 10.000 dinara mesečno. 

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije