Informiši se

Mediji imaju moć, a mi imamo FakeNews Tragač

Mediji imaju moć, a mi imamo FakeNews Tragač

Novinar je, pre svega, odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima. Tu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, a posebno interesima izdavača, vlade i drugih državnih organa.

Kodeks novinara Srbije, član IV, stav 1.

Mediji imaju moć. Što pre shvatimo značaj ove tvrdnje, pre ćemo postati svesni ozbiljnosti manipulacije - opasnog sredstva kojim se mediji služe. Džim Morison je primetio da, ko god kontroliše medije, kontroliše i umove, a živeći u eri modernih tehnologija i preplavljenosti raznim medijskim sadržajima teško je oboriti ovu pretpostavku. Vrh vlasti, držeći monopol nad medijima u državi, ujedno drži i poveze na očima svojih građana, uspešno pronalazeći krivce za njenu neodgovornost.

Manipulacija medijskim sadržajem, uspešno je sredstvo odvlačenja pažnje od stvarnih i ozbiljnijih problema u državi. Kontroverzni potezi pojedinca ili državnog vrha, ostaju u senci bombastičnih naslova neretko lažnih priča. Kada živiš u državi gde odgovornost nosilaca vlasti ne postoji, gde su osnovna ljudska prava ozbiljno dovedena u pitanje, institucije se urušavaju, a nasilje u društvu je pronašlo svoj komfor, manjinska grupa objektivnih medija nalazi se u nezavidnoj poziciji. Izazivanje reakcije vlasti postavljenjem pitanja, po principu akcije- reakcije, rezultira objavljivanjem zabrinjavajućih državnih pretnji. Prorežimski novinari olako pronalaze nove krize koje iznova pogađaju našu zemlju, pozivajući narod da se bori protiv (imaginarnih) neprijatelja. Primera radi, dok sa jedne strane postoje konstantni napori za prevazilaženjem međusobnog antagonizma među narodima regiona i istinsko suočavanje sa prošlošću, naročito među organizacijama civilnog društva, sa druge strane se određeni narodi targetiraju kao pretnja po bezbednost i jedinstvo srpske zemlje i identiteta. Državni neprijatelji, plaćeničke snage, strane sile, rat, opozicioni protivnici, zavere i atentati, svakodnevna su tema većine medija u Srbiji. Poštovanje Kodeksa novinara dovedeno je u pitanje, a u situaciji zarobljene države- odgovornosti nema.

Kada se jednom spozna značaj propagande, teško je odreći se mogućnosti za kontrolisanjem i modifikacijom misli. Ovakav odnos moćnika i medija, oružje je opstanka na vlasti. Naročito kada se uticaj proširi toliko da kontroliše serviranje informacija svim građanima. Iskrivljene slike stvarnosti, dobija kako najmlađa, tako i ona starija populacija, koja nema pristup alternativnim izvorima informisanja.

Kada se piše o neukusnim temama, lake zabave i preterivanja, odluka da li ćemo se zanimati za čitanje takvih tekstova je subjektivna. Ali kako razlučiti istinu od laži? Šta je uopšte istina? I kako se izboriti sa gomilom lažnih vesti? Iako odgovornost počiva na novinarima naslovi koji navode na obavezno otvaranje naizgled šokantnih vesti, rezultirali su pogrešnom percepcijom moralnosti u trci za profitom.

U Srbiji od 2017. godine postoji sajt koji za nas istražuje i proverava tačnost iznetih informacija. FakeNews Tragač vrši pregled svih vesti - da ne bismo morali mi. Na sajtu redakcije postoji uređena rubrika dokazano lažnih vesti. Takođe, rubrika blogova istražuje aktuelne teme iz istraživačkog, nepristrasnog ugla. Članovi redakcije rade i razne intervjue na temu neproverenih i lažnih vesti i ostalih dešavanja u državi. Portal FakeNews Tragač pruža mogućnost čitaocima da prijave vesti za koje sumnjaju da su istinite. Ukoliko je nemoguće sa sigurnošću dokazati proverenost vesti, takve vesti se mogu naći na posebnoj stranici. Na sajtu postoji i edukativni odeljak sa informacijama o otvorenim pozivima za treninge i obuke, kao i detaljan Vodič za borbu protiv lažnih vesti. Postojanje jednog ovakvog portala jeste nada ovoj orvelovskoj situaciji u društvu.

Stefan Janjić, novinar osnivač FakeNews Tragača, za VICE ističe da:

Postoje i sadržaji za koje ste zdravorazumski uvereni da su izmišljeni, ali to ne možete da dokažete nijednom metodom, budući da se medij oslanja na anonimni ili dobro obavešteni izvor, na šta formalno gledano ima pravo.

Iako nam se čini da ne možemo uticati na ove probleme, mi smo ti koji donosimo odluku u šta želimo da verujemo i iz kojih izvora se informišemo. Zapaljive nacionističke retorike će biti, bez obzira na to koja je politička partija na vlasti, ali trebalo bi da bude i konstante borbe protiv takvog stanja. Mediji imaju moć servisiranja informacija, a mi imamo moć da se odupremo lažnim.

Autorka: Jelena Dadić

Izvori:

FakeNews Tragač

Srpski FakeNews Tragač je sajt koji nam je bio potreban, Vice. 2018.

Fotografija preuzeta odavde. 

Najnovije