Informiši se

Održan koncert Lane Kostić

Održan koncert Lane Kostić

U nedelju, 23. februara u galeriji KomunikArt u Pančevu, čelistkinja Lana Kostić Lakiko održala je mini-koncert, kao specijalna gošća na izložbi Paranoja u svemiru strip autorke Ive Atoski. Ovaj događaj usledio je kao plod saradnje dve umetnice i prijateljstva koje je nastalo na jednoj izložbi u Švajcarskoj.

Lanu sam prvi put čula uživo na Sofar Sounds koncertu u Beogradu i to je bilo super veče. Nakon toga sam je gledala i u Parizu gde je oduševila sve prisutne. U Novom Sadu smo prvi put imale saradnju na samom događaju, i sada drugi put ovde. To što ona radi, osećam kao nešto što je meni blisko, objasnila je Iva Atoski.

Lana Kostić trenutno radi i stvara u Švajcarskoj, a poznata je po svom jedinstvenom spoju pevanja i sviranja čela, uz uplive elektronike. Na njenom intimnom nastupu u galeriji okupili su se gosti iz Pančeva i Beograda, a među brojnim komentarima njenog rada bila su i poređenja sa raznovrsnim umetnicima, od Maksa Rihtera do Lori Anderson.

Sama Lana ističe da je brojne muzičke uticaje usvajala od ranog detinjstva. Moji roditelji su uvek puno pevali i svirali. Od sevdalinki do rokenrola, i novo i staro. Drugi korak je klasična muzika koja je možda najveći deo mog života. Usput sam svirala i u nekim pop i rok grupama, kao i tradicionalnu muziku. Bavila sam se intenzivno i savremenom muzikom, koja je skroz eksperimentalna. Sve te elemente kombinujem onako kako mi dođe, kaže ona. U nazivima svojih pesama Lakiko referiše i na Sarajevo, kao i na balkanski identitet. Jedan muzički komad otpevala je na četiri različita jezika, koji su deo njenog iskustva života i rada u Švajcarskoj. To je isto kao i sa muzikom. Svuda gde sam bila i gde sam radila  - to je moj identitet, zaključuje čelistkinja.

Lana Kostić je nakon završene srednje muzičke škole, studirala violončelo na akademijama u Bremenu, Bernu i Cirihu, te magistrirala kompoziciju i pevanje. Kada je 2016. godine u saradnji sa naučnicima iz Biela sprovodila neurološke eksperimente koji su se bavili slobodnom voljom tokom muziciranja, EEG snimak njenih moždanih talasa služio joj je kao vodilja za muziciranje, a iz dubina njenog nesvesnog izronio je Lakiko.

Izložba Ive Atoski otvorena je 28. januara u galeriji KomunikArt i biće postavljena u ovom prostoru do 3. marta. Iva je diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se vizuelnim umetnostima, pre svega stripom i ilustracijom. Od oktobra 2018. do januara 2019. godine kao rezident boravila je u Cité Internationale des Arts u Parizu. Do sada je izlagala u Galeriji Progres, SULUJ, Francuskom institutu u Srbiji, Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić itd.

Najnovije