Informiši se

Mere za ostvarivanje ravnopravnosti za žene i mlade

Mere za ostvarivanje ravnopravnosti za žene i mlade

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti formiran je na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije iz 2009. godine.

Zadaci ovog državnog organa su sprečavanje svih vidova, oblika i slučajeva diskriminacije, zaštita ravnopravnosti fizičkih i pravnih lica u svim oblastima društvenih odnosa, nadzor nad primenom propisa o zabrani diskriminacije, kao i unapređivanje ostvarivanja i zaštite ravnopravnosti. 

Od 2015. godine, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u našoj zemlji je Brankica Janković. U februaru ove godine, Poverenica je uputila gradovima i opštinama u Srbiji Preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti lokalnim samoupravama za žene i mlade.

Ovom preporukom, lokalne samouprave treba da preduzmu sve aktivnosti kako bi obezbedile:

• unapređenje rodne ravnopravnosti obezbeđivanjem većeg učešća žena u svim sferama političkog i javnog odlučivanja u organima jedinice lokalne samouprave i 

• veću participacija mladih (iz različitih sredina – urbanih i ruralnih) u kreiranju javnih politika i radu jedinice lokalne samouprave.

Zabrana diskriminacije u našoj zemlji propisana je Ustavom Republike Srbije, a od značaja za ovu temu jesu i Konvencija o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, brojna dokumenta Saveta Evrope i organa Evropske unije, Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti polova, Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do 2020. godine itd. U pogledu mera za realizaciju ciljeva navedenih u Nacionalnoj strategiji, utvrđeno je da je potrebno propisati obaveznu kvotu od 40% za žene prilikom izbora za predstavnička tela na svim nivoima vlasti. U Strategiji je, između ostalog, ukazano na potrebu ravnopravnog učešća žena i muškaraca u političkom i javnom životu. U opisu stanja rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji navedeno je da, što je viša pozicija u instituciji, odnosno organu odlučivanja, to je učešće žena manje i da su žene još uvek retko na pozicijama izvršne vlasti. U mnogim izvršnim odborima opština i gradova nema nijedne žene, tj. svega je 5% žena na položaju predsednica opština i gradonačelnica, a retko se nađu i na pozicijama rukovođenja u javnim preduzećima i pravnim subjektima sa velikom finansijskom moći. Dakle, njihova prisutnost raste na nižim mestima odlučivanja, a time raste i njihova marginalizacija u društvu i nemogućnost žena da dolaskom na ove položaje pokažu svoje potencijale i znanje. U izveštaju Međunarodne organizacije rada Kvantni skok za rodnu ravnopravnost – za bolju budućnost rada za sve navedeno je i da su žene nedovoljno zastupljene na rukovodećim i liderskim pozicijama, ali, one koje rade, na vodeće pozicije brže dođu od muškaraca.

Kada se govorimo o drugoj preporuci koju treba ostvariti, a koja se tiče veće participacije mladih u svojim zajednicama, potrebni su podsticaji kako bi se ova ciljna grupa motivisala na uključivanje u procese donošenja odluka koje ih se tiču. U istaživanju koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), u saradnji sa Ministarsvom omladine i sporta iz 2019. godine, Položaj i potrebe mladih u Republici Srbiji, navedeno je da manju ili veću nezainteresovanost za učešće u društveno-političkim dešavanjima iskazuje zbirno čak 63% mladih. Krovna organizacija mladih Srbije je objavila Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2018. godinu i jedno od pitanja je glasilo: Kako ocenjujete Vaš uticaj na političke procese i odluke? Na skali od jedan do pet prosečan odgovor je bio 1,6 što govori da najveći broj anketiranih mladih smatra da nema uticaj na donošenje odluka.

Može se zaključiti da participacija mladih nije velika i da nisu motivisani da uzmu aktivno učešće u svojoj zajednici, što može dosvesti do nezadovoljstva i biti jedan od razloga migracija mladih i njihovog odlaska kako iz lokalne sredine, tako i iz zemlje. Iz tog razloga potrebno je raditi na kreiranju podsticajnog okruženja i povećanju aktivne podrške većoj zastupljenosti i uključenosti mladih u rad jedinica lokalne samouprave.

Ceo tekst Preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti lokalnim samoupravama za žene i mlade možeš pronaći ovde.

Tekst je preuzet sa ovog i ovog sajta, a fotografija je odavde.

Najnovije