Informiši se

FIST se održava onlajn

FIST se održava onlajn

Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) zbog aktuelne društvene situacije na svetskom nivou održaće se onlajn u periodu od 14. do 20. marta. 2020. godine. 

Festival organizuju studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tema ovogodišnjeg festivala nosi naziv Buđenje.

Novonastala koncepcija festivala uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način jedanaest akademija iz Evrope u onlajn okruženju, dok je prvobitna forma podrazumevala izvođenja trupa u različitim beogradskim pozorištima. Pozorišne trupe iz inostranstva imaće priliku da učestvuju putem lajv strim prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Publika če tokom festivala moći da prati sadržaje na sajtu festivala i na jutjub platformi. Nakon predstava održaće se diskusije sa profesorima na temu uloge umetnosti u trenucima društvene krize, kao i o značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže usled nastalih okolnosti. U digitalnom okruženju biće održane izložbe studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Katedre za kameru Fakulteta dramskih umetnosti.

S obzirom na društvenu situaciju izazvanu pojavom virusa studenti su izmenili koncept ovogodišnjeg festivala kako bi sprečili potencijalno širenje virusa i to na kreativan način smatrajući da je i u ovakvim okolnostima važno održati interkulturalnu razmenu. Učenje i podrška odvijaju se u novom obliku kako bi se podstaklo akademsko umrežavanje u izazovnim situacijama.

FIST je osnovan je 2005. godine kao studentska inicijativa. FIST je prerastao u značajan pozorišni i festivalski događaj, prepoznat je od strane Univerziteta umetnosti u Beogradu kao primer dobre prakse, a 2007. godine uvršten je u nastavni plan i program studija na Fakultetu dramskih umetnosti. Osnovna ideja i misija FIST-a je razmena znanja, iskustva, veština, novih pozorišnih tendencija između zemalja učesnica i Srbije. FIST predstavlja drugi u svetu pozorišni festival koji je u potpunosti organizovan od strane studenata.

Autorka: Marija Tenjović

Delovi teksta i fotografija preuzeti su odavde. 

Najnovije